JxCat després del recurs a la candidatura de Puigdemont: "És un cop d'estat"
Eduard Pujol acusa el govern espanyol de "no acceptar els resultats" del 21D i "coaccionar" Torrent, mentre Cs i PSC ho consideren una manera de recuperar la normalitat
L'anunci del govern espanyol de recórrer davant del Tribunal Constitucional la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, de proposar Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat ha estat contestat amb contundència pels qui defensen la seva investidura.
Mostrant l'acta de diputat de Puigdemont, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha acusat el govern de Mariano Rajoy de perpetrar un "cop d'estat" en "no acceptar els resultats" de les eleccions del 21D i "coaccionar" Torrent, perquè renunciï a proposar Puigdemont com a candidat a la investidura.
"Estem davant d'un nou despropòsit democràtic. Estem davant d'un nou acte de covardia perquè no accepten el resultat electoral del 21 de desembre. És, per dir-ho d'una manera suau, un cop d'estat. És un cop d'estat a la voluntat dels ciutadans. Han bloquejat, volen segrestar la voluntat dels ciutadans de Catalunya. Les voluntats s'han d'acceptar."
Pujol considera aquest moviment com un "frau de llei" propi de les "dictadures", ja que aquest recurs suposa "coaccionar" el president del Parlament perquè "prengui una decisió contrària a la voluntat del poble de Catalunya", si bé s'ha mostrat convençut que Torrent emprendrà "accions legals per defensar" la seva decisió de proposar Puigdemont per a la investidura.
Per Pujol, el govern espanyol "s'instal·la en l'arbitrarietat" i adverteix que el candidat és Puigdemont.
"No acceptarem ni amenaces ni coaccions. És un principi sagrat a les nostres obligacions com a diputats. El candidat és Carles Puigdemont."
Esquerra Republicana ha considerat la decisió un "atac a l'estat de dret i a la democràcia". El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha afegit que el govern espanyol no ha pogut tolerar que l'independentisme guanyés les eleccions:
"El govern espanyol ha perdut el nord, els escrúpols i la vergonya. El partit més corrupte d'Europa vol guanyar als tribunals el que ha perdut en les urnes."
Sabrià ha advertit que defensaran les institucions i aniran a nstàncies internacionals si és necessari: "Tot això acabarà en els tribunals europeus de drets humans i guanyarem".
Com els populars, Ciutadans i socialistes han entès la iniciativa del govern espanyol com una manera de recuperar la normalitat. Lorena Roldán, de Ciutadans, ha defensat l'actuació de l'executiu de l'Estat:
"El govern d'Espanya el que ha de fer és garantir que el Parlament funcioni amb normalitat, aquest cop sí, i funcionar amb normalitat vol dir no saltar-se el Parlament, no saltar-se l'Estatut d'Autonomia, no passar per sobre dels lletrats del Parlament".
Eva Granados, del PSC, ha reclamat començar la legislatura "en condicions":
"Començar una legislatura en condicions amb un govern, un president que vetlli pels problemes dels catalans i no per les seves circumstàncies personals."
Aquesta idea de posar en marxa el govern la comparteixen els comuns, però als antípodes de la decisió del govern espanyol, com ha evidenciat Elisenda Alamany, de Catalunya en Comú:
"Treure l'autogovern de les urpes del govern de la senyora Soraya Sáenz de Santamaría i que aquesta proposta d'un govern que pugui governar des de Catalunya i no des de Dinamarca o des de Brussel·les es comenci a pensar ja".
L'anunci del govern espanyol ha deixat en segon terme el debat sobre el dia i el format del ple d'investidura.
- ARXIVAT A:
- Procés catalàArticle 155Eleccions 21D