Barcelona

JxSí i la CUP defensen el procés constituent mentre que l'oposició qualifica la votació d'il·legal

Els 72 vots de JxSí i la CUP aproven les conclusions del procés constituent

RedaccióActualitzat

Les conclusions de la Comissió del Procés Constituent han estat aprovades per majoria amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP, 11 en contra i cap abstenció. El PP i Ciutadans ni tan sols han participat en les votacions i quan s'ha acabat el debat s'han aixecat i han marxat de la cambra.

El Parlament ha debatut la desconnexió en una sessió plenària tensa, on l'oposició acusa la majoria independentista de saltar-se la legalitat. Una sessió que ha obert el diputat Lluís Llach, que presideix la Comissió del Procés Constituent, i ho ha fet recordant la seva predecessora, Muriel Casals:

La republicana Marta Rovira ha desgranat el nou full de ruta de desconnexió pactat, que es divideix en tres etapes. La primera, un procés participatiu de consulta a la ciutadania sobre el nou model constituent. La segona, que és la que ha provocat més polèmica en el previ debat i votació sobre el mateix debat de la desconnexió, seria justament la fase de desconnexió de l'estat espanyol, la convocatòria d'eleccions i la creació d'una assemblea constituent que redacti la nova Constitució catalana. És una fase en què caldria incloure les aportacions fetes per la ciutadania durant el procés participatiu. I la tercera etapa seria el referèndum sobre la Constitució catalana.

Rovira ha destacat que es tracta d'un procés obert amb la participació ciutadana:

"Si el procés constituent és obert i integrador, el text constitucional també ho serà."

La diputada d'ERC s'ha preguntat si no n'hi ha prou per començar el procés constituent amb la legitimitat del 27-S. I ha reiterat que els catalans els han donat permís per començar a construir un nou país entre tots i per a tots".

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, per la seva banda, ha assegurat que "avui és un dia trist per a la democràcia" i que no s'amagaran ni dins ni fora del Parlament. Per Arrimadas, es tracta d'"una vergonya" i lamenta que amb aquest debat "estan fent molt mal a Catalunya".

Per la seva banda, el socialista Miquel Iceta creu que el Parlament "no hauria d'aprovar les conclusions". El líder del PSC considera que l'únic objectiu és promoure un enfrontament amb el Constitucional.

El líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, ha dit que es tracta d'un acte "antidemocràtic" i "il·legal" i ha acusat JxSí i la CUP de provocar una "confrontació" institucional. Ha denunciat també que s'ha vulnerat la llibertat d'aquells que no són independentistes.

Després de reiterar el compromís de Catalunya Sí que es Pot amb el procés constituent, Joan Coscubiela ha assegurat que el que s'ha debatut no és sobre el procés sinó sobre la moció de confiança al president Puigdemont, una "coartada", ha dit, perquè la CUP justifiqui el seu sí. Coscubiela ha qualificat tot plegat d'"estafa política" per continuar al poder.

La cupaire Gabriela Serra ha assegurat que Catalunya té la legitimitat per començar un procés constituent amb "base ciutadana, transversal, participativa, feminista", i ha fet una crida a fer un debat amb la societat civil. Serra ha defensat també unes eleccions constituents, que hauran de ser avalades pel referèndum unilateral d'independència.

Prèviament, els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP ja han aprovat que el ple del Parlament debati les conclusions del procés constituent enmig de la tensió oberta a la cambra. Jordi Turull i Anna Gabriel han declarat ser conscients de l'advertiment del Tribunal i s'han emparat en l'Estatut d'Autonomia.

El PP, Ciutadans i el PSC han demanat a la mesa que no acceptés la petició i han advertit la presidenta Forcadell que en serà la màxima responsable.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut