Keir Starmer ja és primer ministre: "El país necessita fer un gran reset"
- TEMA:
- Regne Unit
Keir Starmer, líder del Partit Laborista, ja és el nou primer ministre del Regne Unit, hores després de saber-se els resultats de les eleccions, que han donat una victòria històrica i aclaparadora als laboristes.
Al Regne Unit, el relleu al capdavant del govern és ràpid i es fa l'endemà mateix de les eleccions.
Starmer ha arriba al número 10 de Downing Street, residència oficial del primer ministre, a les 13.41, quan feia tot just dues hores que el seu predecessor, Rishi Sunak, n'havia sortit per última vegada. Ho ha fet directament des del Palau de Buckingham, on el rei Carles III l'ha nomenat primer ministre i li ha fet l'encàrrec de formar un nou govern.
Darrere del mateix faristol que havia fet servir Sunak per acomiadar-se dels britànics com a primer ministre, Starmer ha comparegut seriós i ha obert el seu primer discurs en el càrrec amb paraules de reconeixement per al seu predecessor.
Tot seguit ha repetit la idea que havia defensat després de conèixer els resultats electorals: "El nostre país ha votat decididament a favor del canvi i la renovació nacional."
Ha argumentat que "la distància entre els sacrificis de la gent i els serveis que reben" s'havia eixamplat fins a causar una "desconfiança que només pot curar-se amb fets, no amb paraules".
"El govern ha de tractar totes i cadascuna de les persones d'aquest país amb respecte", ha dit, abans d'adreçar-se al conjunt de la ciutadania: "Tant si heu votat laborista com no, especialment si no ho heu fet, el govern us servirà", ha assegurat. "Així governarem: el país primer, el partit després", ha afegit, reiterant un missatge que ja havia fet aquesta matinada.
"El país necessita fer un gran reset per redescobrir qui som", ha defensat, abans d'assegurar: "No tingueu cap dubte que la tasca del canvi començarà immediatament."
"No serà fàcil"
"Canviar de país no és com encendre un interruptor. És un treball dur. Un treball pacient i decidit, i ens haurem de posar en marxa immediatament", ja havia advertit Starmer en el discurs que ha fet durant la matinada, de reconeixement de la victòria laborista, en què també ha remarcat: "No us prometo que sigui fàcil."
El nou primer ministre, i el govern que ha de formar, assumeixen el lideratge d'un país que té el deute disparat, on el nivell vida ha baixat i que té uns serveis públics, sobretot la sanitat, deteriorats.
Durant la campanya electoral, Starmer ha assegurat que no augmentarà els impostos a la "gent treballadora" i ha promès suprimir la controvertida política dels conservadors d'enviar a Ruanda els sol·licitants d'asil. La política migratòria, en qualsevol cas, serà un dels temes clau del seu mandat, perquè el nou govern haurà de veure com gestiona l'arribada de desenes de milers de persones que travessen el canal de la Mànega amb embarcacions precàries.
Els primers noms del nou govern
Tan bon punt ha estat nomenat per Carles III, Keir Starmer ha començat a rebre els primers integrants del nou govern laborista. La primera a passar pel 10 de Downing Street ha estat Angela Rayner, exsindicalista i número dos del partit, que serà la nova vice primera ministra.
Més tard han anat desfilant la resta de càrrecs del nou executiu. Entre ells hi ha Rachel Reeves, la primera dona ministra d'Economia del Regne Unit, David Lammy, nou ministre d'Exteriors i Yvette Cooper, nova ministra de l'Interior.
La resta de carteres les ocupen Pat McFadden, ministre del Gabinet; John Healey, Defensa; Shabana Mahmood, Justícia; Wes Streeting, Sanitat; Bridget Phillipson, Educació; Lisa Nandy, Cultura; Jonathan Reynolds, Empresa; Ed Miliband, Energia; Peter Kyle, Ciència; Louise Haig, Transport; Liz Kendall, Treball; Steve Reed, Medi Ambient; Hilary Benn, ministre per Irlanda del Nord; Ian Murray, ministre per Escòcia; i Jo Stevens, ministra per Gal·les.
Menys vots laboristes que el 2019
Starmer, de qui s'ha destacat la manca de carisma, té al davant un mandat complicat. Disposarà d'una majoria confortable al Parlament, però sap que el seu partit no desperta l'entusiasme que podria fer pensar el resultat de les eleccions.
De fet, Starmer ha obtingut menys vots que els laboristes fa quatre anys: més de 9,63 milions, contra els més de 10,227 que va rebre l'aleshores cap de llista laborista, Jeremy Corbyn.
La gran diferència és en els resultats dels conservadors, una davallada en què han perdut més de la meitat dels suports i han passat de 13,97 milions de vots a 6,75. Això, i el sistema electoral britànic, han fet la resta.
"Ho he donat tot"
"Ho sento molt. Ho he donat tot a aquest càrrec". Així ha començat Rishi Sunak el breu missatge de comiat com a primer ministre que ha adreçat als britànics després de sortir per última vegada del número 10 de Downing Street acompanya de la seva dona, Akshata Murty, i abans d'anar a veure el rei Carles III per presentar-li la dimissió.
"Heu enviat un senyal clar que el govern ha de canviar, i la vostra opinió és l'única que importa", ha dit, abans d'afegir: "He sentit la vostra ira i la vostra decepció, i assumeixo la responsabilitat d'aquesta derrota."
Sunak ha confirmat que dimitirà com a líder dels conservadors. "No immediatament, però quan els procediments formals estiguin a punt".
S'ha mostrat orgullós de la seva gestió, centrada, ha dit, a recuperar l'estabilitat, i ha assegurat que el Regne Unit és "més fort i més segur que vint mesos enrere", quan ell va assumir el càrrec de primer ministre, i "més pròsper, més just i més resilient que el 2010", quan els conservadors van rellevar els laboristes en el govern.
Sunak també ha tingut paraules per al seu successor, per al qual ha expressat respecte després de dir que és "un home decent".
"Aquest és un dia difícil després d'un seguit de dies difícils", ha admès l'encara primer ministre abans d'afirmar: "Aquest és el millor país del món".
- ARXIVAT A:
- Regne Unit