El líder suprem, Alí Khamenei en un acte a Teheran aquest dimecres (Reuters/Agència Wana)

Khamenei, lapidat per dones nues: l'Iran s'indigna amb Charlie Hebdo i emprèn represàlies

La revista satírica francesa va convocar un concurs internacional de caricatures sobre el líder suprem de la república islàmica i ara ha publicat una selecció de les vinyetes guanyadores

RedaccióActualitzat

El govern iranià ha anunciat aquest dijous que tanca l'Institut Francès d'Investigació de l'Iran, un dels centres culturals i de recerca francesos més antics i importants que hi ha al país.

És la primera de les represàlies anunciades contra França per la publicació, a Charlie Hebdo, de tot un seguit de caricatures del líder suprem iranià Ali Khamenei.

 

 

Aquest dimecres el règim dels aitatol·làs va cridar a consultes l'ambaixador francès a l'Iran, Nicolas Roche, per queixar-se de la iniciativa del setmanari satíric francès, i va anunciar una resposta "efectiva i decisiva" contra el que consideren "un acte insultant i indecent".

El règim iranià assegura que aquestes imatges són "un acte odiós" que no està emparat en la llibertat d'expressió i en fa responsable el govern francès, com ha explicat el portaveu d'Exteriors, Nasser Kanani:

"La república islàmica de l'Iran no accepta cap forma d'insult dels seus valors islàmics, religiosos i nacionals. França no té dret a insultar el que és sagrat pels països musulmans amb l'excusa de la llibertat d'expressió."


Més de 300 vinyetes "i milers d'amenaces"

Charlie Hebdo va convocar fa un mes un concurs públic internacional de caricatures del líder suprem iranià i ara acaba de mostrar a les xarxes socials una selecció de les 300 vinyetes que va rebre.


Les imatges es publicaran dissabte en format paper en un número especial que coincidirà amb el vuitè aniversari de l'atac terrorista contra la seu de l'editorial en què van morir 12 persones.

El setmanari n'ha avançat algunes a internet i a les xarxes socials, on ha explicat que també han rebut "milers d'amenaces".

Les imatges, algunes amb connotacions sexuals, fan referència a la repressió contra les dones i la llibertat d'expressió a l'Iran o l'aplicació de la pena de mort al país.

Entre les vinyetes s'hi pot veure un Alí Khamenei lapidat per dones despullades o penjat per la trena d'una dona sense vel; també se'l veu envoltat de peus de persones penjades a la forca, agafant-se a una soga per no ofegar-se entre sang o terroritzant un nen que prova de jugar envoltat de prohibicions.

A la portada, la imatge d'un seguit de mul·làs entrant per la vulva d'una dona, i a l'interior, una dona que orina sobre el líder suprem.

El setmanari ha publicat a internet una selecció de les 300 vinyetes presentades al concurs (Charliehebdo.fr)


Contra la repressió de les dones a l'Iran

El concurs es va convocar en solidaritat amb les manifestacions a l'Iran per protestar contra la mort, el 16 de setembre, de Jina Masha Amini, la jove kurda detinguda i apallissada per no portar ben posat el vel islàmic.

La seva mort va provocar una onada d'indignació i protestes al país, que van ser durament reprimides pel règim.

S'estima que més de 400 persones han mort per la repressió policial, milers han quedat ferides i 15.000 han estat detingudes, des de l'inici de les protestes. També s'han dictat més d'una desena de condemnes a mort contra els manifestants, dos dels quals ja han estat executats.

Fa un mes el règim iranià va decidir suprimir la policia de la moral que havia detingut la jove, però va alertar que continuarien vigilant el comportament públic de les dones.

 

ARXIVAT A:
IranFrança
Anar al contingut