Khashoggi va ser estrangulat i esquarterat, segons la fiscalia turca
Turquia afirma que l'assassinat del periodista al consolat de l'Aràbia Saudita va ser premeditat
El periodista Jamal Khashoggi va morir estrangulat i esquarterat poc després d'haver entrat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, segons la fiscalia turca.
El fiscal ha emès un comunicat després d'una visita de tres dies del fiscal general saudita, uns contactes que han acabat sense "resultats concrets".
Segons la fiscalia turca, l'assassinat del col·laborador de "The Washington Post" va ser premeditat, com ja va admetre el fiscal general saudita:
"Jamal Khashoggi va ser assassinat per estrangulament, de forma planificada amb antelació, immediatament després d'entrar, el 2 d'octubre del 2018, al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul per recollir uns documents relatius al seu matrimoni.
El cos de Jamal Khashoggi va ser eliminat mitjançant esquarterament, també de forma planificada, després que se l'hagués matat per estrangulament."
El fiscal turc va exigir al fiscal en cap saudita una resposta per escrit a tres preguntes: on és el cos de Khashoggi, informació sobre la planificació de l'assassinat i sobre qui és el "col·laborador local" que, segons Riad, s'hauria encarregat de desfer-se del cadàver.
Notícia relacionada: Els interrogants per resoldre del cas Khashoggi
El fiscal general saudita, Saud Al Mojeb, abandonant el consolat del seu país a Istanbul (Reuters)
Turquia manté que els saudites van prometre contestar-los dimarts, però la qüestió és que la resposta va ser convidar l'equip turc a anar a l'Aràbia Saudita amb totes les proves per "investigar conjuntament" el cas.
Segons la cadena NTV, el fiscal saudita hauria demanat als seus col·legues turcs el mòbil de Khashoggi, que el periodista va deixar a la seva parella abans d'entrar al consolat i que, segons la premsa turca, podria tenir claus dels fets, perquè estava connectat amb el rellotge intel·ligent del desaparegut.
Riad ha detingut 18 persones per la suposada relació amb l'assassinat, però en desvincula el príncep hereu, Mohammed bin Salman, sobre el qual recauen les sospites com a inductor del crim.
Els detinguts són els 15 agents saudites que van arribar a Istanbul el 2 d'octubre i van tornar al seu país aquell mateix dia, i els tres que van anar a Turquia el dia abans, suposadament a preparar el terreny per a l'assassinat.
Les restes de Khashoggi encara no han aparegut i tampoc hi ha cap resposta a les preguntes que va plantejar la fiscalia turca.
"No és possible sense ordres superiors"
Qui ha insistit en la tesi que algú va ordenar la mort del periodista és l'AKP, el partit del president Recep Tayyip Erdogan.
El portaveu la formació, en declaracions als periodistes a Ankara, ha afirmat que l'assassinat no s'hauria pogut dur a terme sense ordres d'algun alt càrrec. A més, ha afegit que Turquia arribarà al final del cas i ha retret que encara no hagi aparegut el cos del reporter.
Hatice Cengiz, la promesa de Khashoggi (Reuters)
En les últimes hores també ha fet pressió en aquest cas Hatice Cengiz, la promesa de Khashoggi, que ha qüestionat la resposta dels Estats Units i ha insinuat que Trump prioritza els seus interessos a la veritat. Cengiz ha reclamat explicacions als saudites:
"És un incident que va tenir lloc en una seu diplomàtica. En aquesta situació, les autoritats saudites en són responsables. Han d'explicar-se."
La parella del reporter també ha desmentit que Khashoggi temés per la seva vida.
- ARXIVAT A:
- Aràbia SauditaJamal Khashoggi