Kíiv i una desena de regions, sense llum per una nova onada de bombardejos russos
El govern d'Ucraïna acusa Rússia de destruir infraestructures vitals amb "voluntat de matar ucraïnesos"
Míssils de l'exèrcit rus han impactat aquest dilluns a primera hora i de manera simultània en diverses infraestructures de la xarxa elèctrica d'Ucraïna i han causat talls de llum a la capital, Kíiv, i altres ciutats.
Les forces armades ucraïneses calculen que Rússia ha disparat més de cinquanta míssils contra localitzacions arreu d'Ucraïna, dels quals asseguren que les defenses antiaèries n'han interceptat i destruït fins a 44.
En un missatge a Telegram, Kirilo Timoixenko, cap de l'oficina del president Volodímir Zelenski, ha acusa els "terroristes russos" de llançar "nous atacs massius contra el sistema energètic d'Ucraïna".
"En comptes de lluitar al camp de batalla, Rússia ataca civils", ha denunciat en un missatge a Twitter el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, que ha acusat el govern rus de llançar "atacs massius" amb la "voluntat de matar ucraïnesos".
A més de Kíiv es té constància de bombardejos a Zaporíjia, al sud, on hi ha la central nuclear més gran d'Europa, i també a les regions de Kropívnitski i Vínnitsia, totes dues al centre. A Lviv, a l'oest del país, les defenses antiaèries haurien aconseguit destruir diversos míssils abans que arribessin al seu objectiu.
Al sud d'Ucraïna, les restes d'un míssil rus abatut per la defensa antiaèria han caigut a l'altra banda de la frontera, a Moldàvia, i ha causat danys materials en un edifici residencial de la localitat de Naslavcea, segons ha informat el Ministeri de l'Interior moldau.
"Les finestres de diversos habitatges han estat destruïdes", però "per ara no s'ha informat de cap víctima", afegeix el comunicat emès.
Es dona la circumstància que el 10 d'octubre Moldàvia va denunciar la violació del seu espai aeri per part de tres míssils de creuer russos disparats des de vaixells situats al mar Negre.
El primer ministre ucraïnès, Denís Xmihal, ha explicat a Telegram que "míssils i drons han atacat deu regions i han causat danys a 18 instal·lacions, la majoria de les quals relacionades amb la xarxa d'energia".
També ha explicat que aquesta nova onada de bombardejos ha deixat sense electricitat "centenars de localitats" de "set regions" d'Ucraïna.
Kíiv, sense llum ni aigua
Arran d'aquesta última onada d'atacs, la capital d'Ucraïna, Kíiv, s'ha quedat pràcticament sense subministrament d'aigua potable i electricitat.
L'alcalde de la ciutat, Vitali Klitxkó, ha dit a Telegram que la falta d'aigua afectaria un 80% dels habitants, i que l'apagada afecta uns 350.000 habitatges, els residents dels quals podrien estar sense llum un "llarg període de temps".
Segons periodistes de l'agència AFP, aquest dilluns a Kíiv s'hi han sentit almenys cinc explosions.
Desbloqueig dels cereals, malgrat la sortida de Rússia
Els bombardejos russos d'aquest dilluns arriben després que aquest cap de setmana Rússia hagi anunciat la seva sortida de l'acord que permet mantenir l'exportació de cereals russos i ucraïnesos malgrat la invasió russa d'Ucraïna.
Ucraïna i Rússia estan entre els principals proveïdors de gra del món, i les seves collites són essencials per a l'alimentació de milions de persones, sobretot als països més desafavorits, que altrament podrien morir de fam.
Quan es va comunicar la decisió russa de no garantir l'exportació de gra, el mercat de futurs del blat de Chicago, als Estats Units, va pujar més del 5%.
Zelenski ha acusat Rússia de "fer xantatge al món amb la fam".
Des de Turquia, que va mediar juntament amb l'ONU per aconseguir l'acord entre Rússia i Ucraïna sobre l'exportació de cereals, el president, Recep Tayyip Erdogan, ha assegurat que continuarà "de manera decisiva" amb els seus "esforços per servir la humanitat".
Segons Erdogan, l'acord ha permès proveir els mercats mundials amb 9,3 milions de tones fins ara.
Cap vaixell es va moure diumenge arran de la retirada russa de l'acord, però aquest dilluns l'ONU i Turquia han anunciat un acord que permetria desbloquejar 16 vaixells que esperen al mar Negre per salpar ja carregats o per poder carregar.
Segons el ministre ucraïnès d'Infraestructures, Oleksandr Kubrakov, "les delegacions de l'ONU i turca proporcionen deu equips d'inspecció per inspeccionar quaranta vaixells", un pla acceptat per Ucraïna i del qual "la delegació russa ha estat informada".
Dos mercants carregats de cereal ja haurien salpat aquest dilluns de ports ucraïnesos cap a Turquia, segons recull la web especialitzada Marine Traffic.