
Kinder ha retirat 3.000 tones de productes a França pels casos de salmonel·losi
S'han detectat 150 casos, 81 dels quals a França, que afecten principalment menors de 10 anys
Més de 3.000 tones de productes Kinder s'han retirat del mercat a França després dels nombrosos casos de salmonel·losi detectats pel consum d'alguns dels seus productes a Europa.
"Segons les nostres investigacions, la contaminació vindria d'un filtre situat en un dipòsit de mantega de lactis de la fàbrica Arlon, a Bèlgica, i hi hauria arribat ja sigui per matèries primeres contaminades o per persones", ha explicat Nicolas Neykov, director a França de la marca, que s'ha disculpat pels 150 casos de salmonel·losi, 81 els quals a França, que han afectat, principalment infants menors de deu anys.
Una primera contaminació
A principis d'abril es va tancar la fàbrica d'Arlon, a Bèlgica, on es produïen els productes Kinder afectats, però la primera contaminació es va detectar el 15 desembre. Es van dur a terme els procediments interns i es van retirar els lots afectats de Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs, Kinder Surprise Maxi 100g i Kinder Schoko-Bons. Neykov defensa el grup, criticat per no haver tancat la planta aleshores.
"En aquell moment, estem absolutament segurs que no s'ha posat al mercat cap producte contaminat. Què va passar després? La investigació ho dirà".
El director general explica que "no va ser fins al 2 d'abril que les autoritats angleses van establir una correspondència estadística amb el consum de "Kinder sorpresa" i els casos de salmonel·losi detectats en infants. Aleshores es van retirar tots els seus productes a la Gran Bretanya i l'endemà a França, i també a Espanya.

Reprendre la producció
Neykov ha explicat que s'ha sol·licitat poder reobrir la planta a partir del 13 de juny per engegar la producció com més aviat millor. A principis de maig, la companyia va presentar un pla a les autoritats sanitàries per garantir que 1.000 empleats estarien treballant set dies a la setmana fent una neteja exhaustiva d'unes 10.000 peces de la fàbrica.
A més, Neykov ha anunciat que la meitat dels controls sanitaris els farà un laboratori extern homologat.
Indemnitzacions i demandes
El grup Ferrero ha rebut més de 150.000 sol·licituds d'indemnització i el 90% d'aquestes sol·licituds s'han "satisfet" diu el director general, per valor de prop de 2 milions d'euros, en de vals de descompte de qualsevol producte alimentari o vals de compra Kinder.
En l'àmbit judicial, l'associació de defensa del consumidor Foodwatch France va presentar el 19 de maig a París una denúncia per la contaminació de bombons Kinder.
Simultàniament, l'associació en va presentar una altra contra el grup Nestlé per la contaminació pel bacteri Escherichia coli de la seva gamma de pizzes Fraîch'Up, que ha causat la mort de dos nens a França.
Pèrdues econòmiques i de reputació
La retirada de productes Kinder a França ha estat "la més gran dels últims vint anys", admet Neykov, i assegura que a banda dels costos de salut, ha tingut un preu molt alt per a la marca en termes econòmics i de reputació.
Només durant el període de Setmana Santa, punt àlgid per al fabricant italià, la marca va perdre el 40% de la seva facturació habitual. Neykov calcula que "el 60% dels consumidors ja no tenen confiança", diu. Per això llença una campanya per recuperar els consumidors jugant la carta de la transparència.
La mesura representa un impacte financer de "diverses desenes de milions d'euros", segons ha anunciat el director general a França de Ferrero en una entrevista a Le Parisien.
- ARXIVAT A:
- FrançaAlimentacióSalut