
Konsulta'm +22, Barcelona amplia als adults el servei de suport psicològic gratuït
El servei està dissenyat per atendre els malestars emocionals i psicològics, sobretot els agreujats arran de la pandèmia
La pandèmia ha posat en relleu els problemes emocionals i psicològics que afecten la ciutadania. La situació ha motivat l'Ajuntament de Barcelona per crear Konsulta'm +22, un suport psicològic gratuït per als adults que comença als districtes de Sant Martí i Sant Andreu. El servei està dissenyat per atendre els malestars emocionals i psicològics, sobretot els agreujats arran de la pandèmia.
La creació del nou servei té en compte l'èxit del seu predecessor, Konsulta'm, destinat a joves d'entre 12 i 22 anys, que durant el 2021 ha doblat el nombre d'atencions i ha fet més de 1.500 visites.
Derrocar les desigualtats de la salut mental
L'objectiu del projecte és arribar a les persones amb més dificultats per accedir als serveis de salut i salut mental obrint consultes específiques que faran atenció directa i gratuïta a la població unes hores a la setmana en un espai accessible fora del centre de salut mental.
🧠➕ Konsulta'm amplia el suport psicològic a la població de més de 22 anys: Konsulta'm +22
Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) January 7, 2022
📊 El nou servei municipal i gratuït funcionarà als sis districtes de la ciutat que registren els pitjors indicadors de #SalutMental.
T'ho expliquem 👇 pic.twitter.com/Ccco7vuKfx
El projecte es focalitza a treballar directament amb els professionals que estan en contacte directe amb les persones que poden necessitar el canal de consulta. Serveis socials, escoles d'adults, oficines d'habitatges, programes d'inserció laboral o oficines de suport a la tramitació d'ajuts en són alguns exemples.
Ampliat a sis districtes en el primer trimestre
El servei municipal gratuït s'iniciarà a Sant Martí, concretament al Centre Cívic Besòs, i s'obrirà al públic entre les 10 del matí i les dues del migdia els dilluns. En el cas del districte de Sant Andreu, el servei parteix de l'experiència prèvia de quatre anys en els sis espais comunitaris que atenen amb cita telefònica o el correu electrònic. Ara també existirà un espai en què no sigui necessària cita prèvia.
El nou programa d'atenció als adults té previst ampliar-se a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella durant el primer trimestre de l'any. Els sis districtes on es posarà en marxa són els que tenen més desigualtats en salut de la ciutat.
Més consultes entre els joves i augment de les idees de suïcidi
La versió per a joves del servei, el Konsulta'm, ha atès 871 joves entre gener i octubre del 2021, que ha rebut 1.201 consultes. L'activitat d'aquest servei s'ha doblat en un sol any, ja que durant tot el 2020 es van atendre 448 joves i 101 professionals.
La publicació científica Revista de Psiquiatria i Salut Mental ha publicat un estudi al desembre titulat "Intents i idees de suïcidi durant la pandèmia per covid-19 en comparació amb els anys previs". L'informe conclou que hi ha hagut un augment del 43,2% en la incidència mensual d'idees i intents de suïcidi durant la pandèmia a Barcelona.
- ARXIVAT A:
- Salut MentalCoronavirus