La 121a Festa del Riu Ebre reivindica els orígens i el patrimoni fluvial amb un programa que busca internacionalitzar-se
ACN Móra d'Ebre - La Festa del Riu de Móra d'Ebre ha clos la 121a edició aquest dissabte, després d'una trentena d'activitats repartides en una setmana. És el primer cop que la festa s'esponja i no es concentra en una única jornada, un canvi de format que segons l'organització busca obrir la celebració més enllà de l'àmbit local i arribar al nacional i internacional. Un dels plats forts de la programació ha arribat aquest dissabte, on guiats pel so del corn marí, una vintena d'equips han participat en la cursa de muletes pel riu Ebre en un ambient de rivalitat sana. Amb tot, la festa busca donar a conèixer no només el patrimoni fluvial dels pobles que viuen a tocar del riu Ebre, sinó també el patrimoni històric, cultural i tradicional que se'n desprèn.
La primera referència de la Festa del Riu Ebre ens transporta més de cent anys enrere, el 1901. Des de llavors, només s'ha deixat de celebrar en comptades ocasions i per causes de força major, com la guerra civil espanyola o temporals que impedien la navegació fluvial. Segons el membre del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Albert Pujol, el bullici dels llaguts es va concentrar a finals del segle XIX i principis del segle XX, moment en què es va començar a gestar la Festa del Riu, nascuda en part a partir de les juguesques dels treballadors dels sectors que utilitzaven els llaguts per transportar diferents materials.
D'aquells temps, n'ha quedat el testimoni de la cursa de muletes, embarcacions tradicionals ebrenques sense motor amb tripulacions formades per quatre remers i un timoner. Sota el toc del corn marí, una vintena d'equips han competit aquest dissabte a la tarda per demostrar qui són els més ràpids en recórrer poc més d'un quilòmetre de riu. Les curses s'han dividit en categories infantil, juvenil, masculina sènior i femenina sènior, en un ambient de rivalitat sana.
Canvi de format de la festa
L'organització ha optat per fer un canvi de format en aquesta edició de la Festa del Riu, esponjant la programació durant tota una setmana amb una trentena d'activitats. La proposta neix amb l'objectiu de fer de la festa una celebració que vagi més enllà de la localitat i arribi a l'àmbit nacional i internacional.
En declaracions a l'ACN, el regidor de cultura popular a Móra d'Ebre, Jordi Fornós, ha valorat positivament la iniciativa de les passejades amb embarcacions tradicionals obertes a tots els públics, una de les novetats que pren com a referència festes fluvials franceses i nord-americanes. "La normativa actual d'aquí és diferent de la francesa, però vam trobar el format per poder-ho fer. La gent està molt contenta, vam fer curts, l'any vinent estem plantejant ampliar-ho a alguns dissabtes o diumenges previs a la festa major", ha afirmat.
Amb tot, la Festa del Riu vol ser un aparador de tots els atractius naturals, històrics i culturals que es desprenen dels pobles que viuen al voltant del riu Ebre, amb la voluntat d'apostar per un turisme familiar i reivindicar els orígens de la zona.
La celebració és una de les festes fluvials més antigues de Catalunya i ara, busca precisament donar-la a conèixer des d'un punt de vista més global. Al llarg de la setmana, s'han pogut veure demostracions de sirgadors, trobades d'embarcacions marítimes i fluvials, cercaviles d'elements tradicionals o un escaperoom fluvial, entre altres propostes.
A més dels fons propis del consistori, la festa ha comptat amb una subvenció de la Generalitat, que ha permès disposar d'uns 20.000 euros per teixir el programa. L'organització calcula que durant aquests dies, unes 4.000 persones han gaudit de la 121a Festa del Riu.
Paral·lelament, l'organització escull un daliner d'honor cada any, en reconeixement a les persones que treballen per donar a conèixer la festa. En aquesta ocasió, el títol ha estat pel president del Parlament Josep Rull, qui ha presenciat les curses de muletes acompanyat per la resta d'autoritats locals.