Núria Plana, nova directora provisional de l'Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)

La ballarina Núria Plana, nova directora provisional de l'Institut del Teatre

Amb l'etiqueta #ProuAbusos una trentena de dramaturgs i artistes anuncien que s'estan organitzant per evitar nous casos d'assetjament a les aules
Actualitzat
TEMA:
Assetjament sexual

Núria Plana serà provisionalment la directora general de l'Institut del Teatre, després que la seva predecessora, Magda Puyo, dimitís a finals de febrer arran de casos de presumpte assetjament sexual i abús de poder per part d'alguns docents del centre.

La Diputació de Barcelona ha decidit nomenar-la "per raons d'urgència, de manera transitòria i provisional". La intenció és garantir el funcionament normal de la institució durant els mesos de transició fins que es nomeni la nova direcció general, que sortirà d'un concurs públic.

El nomenament de Plana és efectiu des d'aquest dijous 1 d'abril i fins al 30 de novembre, o fins que s'hagi resolt el concurs que es va publicar el 26 de març, del qual aviat es convocarà el termini de presentació de sol·licituds.

Núria Plana és ballarina professional, professora de dansa a l'Institut del Teatre des del 1998. El seu nomenament transitori és un pas més en la reorganització del centre després de l'escàndol per les denúncies d'abusos sexuals contra alguns professors, entre els quals Joan Ollé, que va ser apartat de la docència, i la posterior dimissió de l'equip directiu que encapçalava Magda Puyo.

El nomenament de Plana s'ha acordat amb el vistiplau dels claustres de les quatre escoles de l'institut, l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD), el Conservatori Superior de Dansa (CSD), el Conservatori Professional de Dansa/Escola Integrada de Dansa i ESO-Batxillerat (CPD) i l'Escola Superior de Tècniques de les Arts de l'Espectacle (ESTAE).


#ProuAbusos

Cal recordar que les denúncies afecten tres professors, dos ja jubilats i Joan Ollé, retirat de les seves funcions arran de l'escàndol. Precisament, Ollé defensava aquest dilluns la seva innocència en un comunicat. Una trentena de dramaturgs i artistes hi han reaccionat amb un text difós a les xarxes socials amb l'etiqueta #ProuAbusos en què anuncien que s'estan organitzant per evitar que hi torni haver situacions d'aquest tipus a les aules.

També organitzen unes jornades de formació per a professors i alumnes, tal com explica la guionista i autora de textos teatrals Cristina Clemente:  

"És una iniciativa que estem preparant en coordinació amb una associació especialitzada en aquests temes. També és una manera de dir prou i de dir que volem que les coses funcionin d'una altra manera en el nostre món del teatre que tots estimem tant."

Entre els dramaturgs que formen aquest col·lectiu també hi ha Jordi Casanovas, Mercè Sarrias i Carla Rovira.

La investigació dels casos

La Diputació engega aquest abril un pla de formació integral en assetjament sexual i abusos de poder per evitar "que es repeteixi qualsevol situació d'abús a les aules", i va engegar l'1 de març un servei gratuït d'atenció psicològica.

La Comissió d'Investigació de l'Assetjament de l'Institut del Teatre continua estudiant les instàncies rebudes des que es van fer públics els presumptes abusos. La comissió, que s'ha ampliat de quatre a set persones per "donar màxima prioritat i agilitzar" la investigació, preveu emetre en un màxim de tres mesos un informe vinculant sobre les instàncies presentades per presumptes casos d'assetjament.

 

ARXIVAT A:
Assetjament sexual Universitat Teatre
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut