Francis Franco, a la dreta, amb una bandera preconstitucional plegada a la mà, aquest dijous al Valle de los Caídos (EFE)
San Lorenzo del Escorial

La bandera franquista del net de Franco a l'exhumació amb la ministra Delgado

No l'ha pogut entrar a la basílica, però malgrat la prohibició del govern espanyol, la família del dictador ha fet servir simbologia franquista i falangista

RedaccióActualitzat

Un dels nets del dictador, Francis Franco, s'ha presentat aquest dijous al Valle de los Caídos amb una bandera franquista d'Espanya a les mans.

Francis Franco no és un net més: era el designat per la família per acompanyar el fèretre del seu avi des d'allà fins al cementiri de Mingorrubio, on se'l tornarà a enterrar.

Francis Franco, en una imatges d'arxiu a casa seva mostrant una bandera franquista (Reuters)

El net ho ha fet malgrat que el govern espanyol havia prohibit a la família cap mena de simbologia política durant l'exhumació de les restes de Francisco Franco.

Per això els responsables del govern no l'han deixat entrar a dins de la basílica amb la bandera, i l'ha hagut de deixar a l'entrada.

Francis Franco i Dolores Delgado

El viatge en helicòpter fins a Mingorrubio Francis Franco l'ha fet acompanyat de la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, exercint el rol de notària major del regne d'Espanya.

La ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, saludant alguns dels assistents a l'exhumació


Els 22 descendents del dictador que hi ha anat han entrat a la basílica també amb una corona de llorer i un ram de flors.

A dins de la basílica aquests familiars han hagut de passar tot el que portaven per un detector de metalls, perquè també s'ha prohibit gravar l'exhumació.

Diverses irregularitats

A dins, la família s'ha negat a canviar de fèretre, tal com és reglamentari en aquest tipus d'exhumacions, i se'ls ha permès, malgrat que hi havia un forense vetllant pels protocols.

Així, els nets de Franco han tret el cadàver de Franco de la basílica amb el mateix fèretre amb què el van enterrar el 1975.


A sobre hi han posat un pendó amb l'escut del ducat de Franco sobre la Creu Llorejada de Sant Ferran, la màxim distinció militar a Espanya.

Referència al "Cara al sol" i visques a Franco

A sobre el fèretre també hi havia un corona de llorer amb cinc roses, que farien referència a una estrofa de l'himne falangista "Cara al sol".


També alguns dels familiars han fets crits de "Visca Espanya" i "Visca Franco" mentre portaven el fèretre fins al cotxe fúnebre que l'ha portat fins a l'helicòpter.

La família hauria aconseguit superar, així, les prohibicions marcades pel govern espanyol, que els va negar que fessin servir la bandera franquista i altres honors, com havien demanat.
 



A Mingorrubio podran fer el que vulguin, però sense imatges

 

Al panteó familiar del cementiri de Mingorrubio, a el Pardo, en canvi, sí que podran posar el que vulguin sobre el fèretre, però no gravar imatges ni so de la cerimònia.

Allà la missa la faran el sacerdot Ramon Tejero, fill del militar colpista del 23F, i el prior de la basílica del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, que s'ha significat molt intentant evitar l'exhumació del dictador.

 

ARXIVAT A:
Francisco FrancoMemòria històrica
Anar al contingut