Javier Zaragoza, un dels fiscals del judici del procés, en un dels moments del judici
Els quatre fiscals del judici del procés han fet un nou informe (Europa Press)

La batalla del fiscal general amb els del procés puja de to amb la publicació de l'amnistia

Els quatre fiscals insisteixen que la malversació no és amnistiable, en un enfrontament que els podria portar a ser rellevats

RedaccióActualitzat

Revifa la batalla entre els fiscals del Suprem que van participar en el judici del procés i el fiscal general de l'Estat. Álvaro García Ortiz ha demanat a Zaragoza, Madrigal, Moreno i Cadena que facin un nou informe sobre l'aplicació de la llei d'amnistia per respondre a la petició del jutge Llarena, mentre que els fiscals insisteixen que la malversació no és amnistiable. El conflicte els podria portar a ser rellevats.

Coincidint amb l'entrada en vigor de la llei aquest dimarts, el magistrat del Suprem ha donat cinc dies a les parts --fiscals i també les defenses-- perquè es pronunciïn sobre si s'ha d'aplicar la llei sobre Puigdemont i els altres polítics exiliats Lluís Puig, Toni Comín i Marta Rovira. Són les quatre causes que instrueix Llarena.

Fa deu dies, els fiscals del procés ja van comunicar a García Ortiz que s'oposaven a amnistiar la malversació. Per al fiscal general de l'Estat, però, aquell informe, de més de 100 pàgines, no serveix per respondre a les qüestions plantejades ara per Llarena.

Segons apunten fonts judicials citades per l'agència EFE, Ortiz defensa que els quatre fiscals del procés opinaven sobre qüestions en què no eren competents o sobre les quals el Suprem no els ha preguntat. Creu que cal elaborar "un informe processal" i "no pas un informe genèric sobre la llei".

I així els ho ha traslladat personalment en una reunió, segons les mateixes fonts, a petició dels fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno. Els dos fiscals s'haurien compromès a lliurar el nou informe els pròxims dies.

Ara bé, també li han expressat que mantenen el seu criteri i que no pensen modificar-lo, és a dir, que s'oposen a amnistiar el delicte de malversació perquè entenen que "afecta interessos financers de la UE". Per als encausats, la malversació sí que és amnistiable, perquè asseguren que no hi va haver propòsit d'enriquiment personal.
 

L'última paraula és del fiscal general

Quan el fiscal general rebi el nou informe, haurà de decidir si avala la seva posició.

En cas que no ho faci, els fiscals del procés podrien invocar l'article 27 de l'Estatut Orgànic del Ministeri Públic per convocar una Junta de fiscals de Sala, òrgan que assisteix el fiscal general en matèria doctrinal i tècnica, per fixar criteris d'interpretació o per resoldre consultes, entre altres funcions.

Amb tot, la darrera paraula la tindrà sempre el fiscal general i serà la resposta que la Fiscalia donarà a Marchena i Llarena. Això sí els fiscals del procés es resisteixen a obeir, cosa que podria portar a una altra derivada: que se'ls rellevi del càrrec.

En l'altra causa del Suprem, la de Tsunami --amb Puigdemont i Wagensberg-- i una possible investigació per terrorisme, el fiscal general de l'Estat no haurà d'imposar-se perquè la fiscal del cas és de la seva màxima confiança.

 

 

ARXIVAT A:
AmnistiaTribunal Suprem
Anar al contingut