La batalla per l'amnistia arriba ara als fiscals: de documents filtrats a un "155 encobert"
- TEMA:
- Amnistia
La batalla per l'amnistia s'estén. Guerra entre partits, entre polítics i jutges i ara també entre fiscals. Des de Barcelona, on ha fet la primera visita des que va prendre possessió al gener, el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha cridat l'atenció als altres fiscals, davant de filtracions de documents de treball a la premsa i de crítiques públiques en mitjans.
Ha deixat clar que "si s'ha traït la privacitat, si s'ha de tenir en compte amb quin company parlem o no... Tenim un problema". També ha reclamat que els deixin treballar tranquils.
Però d'on ve aquest conflicte?
1. Discrepàncies amb Tsunami i el terrorisme
Una majoria aclaparadora dels fiscals del Suprem veuen indicis de terrorisme en les protestes de Tsunami Democràtic del 2019 i indicis també per imputar per aquest delicte el president Carles Puigdemont. Així ho van votar, aquest dimarts, en una junta.
Però els dos fiscals en cap de la sala no es van posar d'acord. Tenen visions contràries. I això ha fet que encara calgui un altre informe. El farà la tinent fiscal María de los Ángeles Sánchez-Conde, la número dos d'un fiscal general proposat pel govern espanyol.
I aquí és on han aparegut algunes crítiques, des de dins mateix de la Fiscalia. En un fet poc habitual, un dels fiscals que va participar en la junta i que va votar a favor de la tesi del terrorisme en Tsunami ha criticat els seus companys en una entrevista a Onda Cero.
Es tracta del fiscal Salvador Viada, que ha denunciat un "155 encobert".
"Aquesta discrepància estava ja preparada? Evidentment, sí. Estava pensat que això aniria cap amunt? Evident. Això s'ha fet amb totes les garanties perquè resolgui el fiscal general de l'Estat. Ens han fet un 155 encobert."
Unes crítiques que el fiscal general de l'Estat ha contestat des de Barcelona. Les ha qualificat "d'anomalia". Ha recordat que ell mai no s'ha pronunciat sobre el cas Tsunami, perquè no el porta. I ha reclamat que "deixin treballar en pau" la persona que ha de fer l'informe final, la tinent fiscal.
"Si nosaltres mateixos no ens cuidem, si no reconeixem en els nostres superiors aquesta professionalitat, crec que estem en el camí equivocat."
2. Un document de treball filtrat a la premsa
La junta de fiscals del Suprem d'aquest dimarts ja va començar amb forta polèmica. Plovia sobre mullat.
Alguns mitjans havien publicat que Álvaro Redondo, el fiscal que havia preparat la ponència que finalment es va rebutjar, havia canviat d'opinió després d'haver-se reunit amb el Fiscal General de l'Estat. Una informació que tots dos han desmentit.
En un primer informe de treball, Redondo sí que va veure indicis de terrorisme en les protestes de Tsunami Democràtic del 2019. En concret, perquè va creure que els controladors aeris havien estat segrestats, que no havien pogut sortir de les torres de control durant les protestes.
Al cap d'uns dies i després d'haver estudiat amb més detall el cas, Redondo va canviar d'opinió. Va veure que els controladors aeris no havien estat segrestats. I sense això, opinava que no podia sostenir la tesi de terrorisme.
Aquest és l'informe que va portar a la Junta i que, finalment, es va votar i rebutjar. Un informe que, uns dies abans, havia parlat amb el fiscal general de l'Estat. Diu que és una pràctica habitual i, a més, nega haver rebut cap mena d'indicació.
La polèmica esclata perquè el primer informe, aquell en què sí que hi veia terrorisme, allò que era un document de treball provisional i totalment intern, acaba filtrat a la premsa. Redondo només li va fer arribar al seu cap, al fiscal Fidel Cadena. I Cadena el va compartir amb altres fiscals, només del seu entorn més immediat.
Però sigui com sigui, va acabar publicat a uns quants diaris. I es va fer servir per denunciar pressions del Fiscal General de l'Estat per fer canviar Redondo d'opinió.
Álvaro García Ortiz ha criticat durament aquesta filtració: "Si s'ha traït la privacitat, si s'ha traït un company, si a l'espai de treball hem d'anar amb compte amb quins companys parlem perquè la conversa pot transcendir... tenim un problema", ha assegurat.
També s'ha vist obligat a repetir que "ignorava l'existència de cap altre informe" i que "el fiscal general no menteix."
Un intent de cop d'autoritat enmig d'una batalla, una altra, ara entre els fiscals.
- ARXIVAT A:
- Judicial Tsunami Democràtic Amnistia