La bomba bruta, l'arma amb material radioactiu que Rússia acusa Ucraïna d'estar preparant

Ucraïna nega les acusacions del Kremlin mentre Occident dona poca credibilitat a les paraules de Moscou

El ministre de Defensa rus ha contactat amb alguns governs occidentals per fer-los una advertència. Assegura que Ucraïna és a la fase final de preparar un atac amb una bomba bruta.

Una bomba bruta és un eufemisme que es fa servir per descriure un artefacte contaminat amb material químic o radioactiu, sense arribar a ser el que s'anomenaria una bomba nuclear.

França, els Estats Units i el Regne Unit creuen que les acusacions de Rússia sobre que Ucraïna s'està preparant per utilitzar una bomba bruta al seu propi territori són "evidentment falses". En un comunicat, els aliats occidentals rebutgen "el temor rus" que Ucraïna estaria preparant un atac de falsa bandera com a "pretext per a una escalada":

"Ningú es deixaria enganyar per un intent d'utilitzar aquesta acusació com a pretext per a una escalada. En general, rebutgem qualsevol pretext per a una escalada per part de Rússia."

Els tres països han afegit que continuen "determinats" a seguir donant suport a Ucraïna i el poble ucraïnès amb "seguretat, assistència econòmica i humanitària davant de la brutal guerra d'agressió del president rus, Vladímir Putin".

La "preocupació" russa

El ministre rus de Defensa, Serguei Xoigú no trucava al seu homòleg nord-americà, Lloyd Austin, des del mes de maig i ara ho ha fet dues vegades en tres dies. Xoigú també va parlar diumenge amb els ministres de Defensa del Regne Unit, França i Turquia, Ben Wallace, Sébastien Lecornu i Hulusi Akar, respectivament.

El motiu, expressar la preocupació de Moscou davant l'escalada del conflicte a Ucraïna. I no pels recents atacs russos contra la població civil, sinó per la convicció que Kíiv es preparava per atacar amb una bomba bruta.

Xoigú no va aportar cap prova que avalés les seves acusacions, però l'agència oficial RIA Nóvosti, assegurava el mateix diumenge de "fonts creïbles de diversos països inclosa Ucraïna" que Kíiv estaria preparant una bomba bruta al seu propi territori "per culpar Rússia d'utilitzar armes de destrucció massiva i generar una resposta d'Occident."

 

Ucraïna nega la "provocació"

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha respost a la denúncia de Rússia en el seu discurs habitual, acusant Putin:

"Quan el ministre de Defensa rus fa una pila de trucades i explica als ministres estrangers històries d'una bomba nuclear bruta, tothom ho entén molt bé. Entenen quina és la font de totes les coses brutes imaginables en aquesta guerra."

El president ucraïnès ha recordat que va ser Rússia "qui va fer xantatge amb l'amenaça del desastre radioactiu a la central de Zaporíjia mentre eren els seus míssils els que sobrevolaven la central"; i que ara "ha minat la presa de Kakhovka i amenaça de detonar-la". I ha insistit que també és Rússia "la que utilitza municions de fòsfor, mines antipersones prohibides i tota mena d'armes contra les infraestructures civils".

El president Zelenski diu que Putin és l'únic capaç d'utilitzar una bomba bruta

Per la seva banda, el ministre d'Exteriors ucraïnès Dmitró Kuleba, ha parlat amb els seus homòlegs dels Estats Units i França, entre altres.

Kuleba ha assegurat que les acusacions són "tan absurdes com perilloses". A Twitter ha recordat que el seu país és membre del Tractat de No-proliferació Nuclear (NPT) i que "ni tenen 'bombes brutes', ni cap intenció de tenir-ne". I ha afegit que "els russos sovint acusen els altres del que ells mateixos planegen".

El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksí Réznikov, ha afegit que "a diferència de Moscou, Ucraïna sempre ha estat extremadament responsable en qüestions de seguretat nuclear":

"Totes les nostres instal·lacions nuclears estan obertes a l'OIEA. És fàcil confirmar que les declaracions russes són una ximpleria."


Occident no creu que cap bàndol en faci ús

Moscou obvia que, amb la firma del Memoràndum de Budapest el 1994, Ucraïna va entregar el seu arsenal nuclear a Rússia perquè acceptés la seva independència després de la desfeta de l'URSS. I en el mateix acord, Rússia es comprometia a respectar la independència, la sobirania i les fronteres d'Ucraïna. Un compromís que ja va trencar el 2014 amb l'annexió de Crimea.

La conclusió que els interlocutors occidentals han tret de l'avís rus és que, darrere de l'amenaça d'un atac de falsa bandera, es busca l'excusa per agreujar el conflicte tot culpant-ne Kíiv.

En qualsevol cas, els interlocutors de Xoigú han arribat a la conclusió que és poc probable que Rússia utilitzi una bomba bruta. Fer-ho a tocar del seu propi territori, amb tropes desplegades a Ucraïna i amb la possibilitat de contaminar el país i la població que vol es vol fer seus, no tindria gaire sentit.

Destrosses en habitatges civils a Ucraïna
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut