La borrasca Boris causa una vintena de morts i hi ha milers d'afectats al centre i l'est d'Europa
Les fortes pluges registrades els últims dies a bona part del continent europeu han provocat gairebé una vintena de morts i milers d'afectats a Polònia, Romania, la República Txeca, Eslovàquia i Àustria
Carrers absolutament inundats, cases destrossades i persones intentant salvar les coses que els queden. Les imatges que la borrasca Boris ha deixat aquest cap de setmana al centre i l'est d'Europa mostren la desolació provocada per les pluges intenses i mantingudes en una àrea concreta durant dies.
La tempesta ha provocat la mort d'almenys 21 persones, segons l'últim balanç aquest dimarts a la tarda, que ha sumat deus víctimes a Polònia. També hi ha milers de persones evacuades.
Set d'aquestes morts s'han produït a Romania, on les autoritats compten més de 15.000 afectats per les inundacions. En alguns pobles de Galati com Slobozia Conachi, al sud-est, s'hi han arribat a inundar tres de cada quatre habitatges, segons el seu alcalde.
A Àustria, la tempesta Boris ha provocat cinc morts. Entre aquestes, dues persones grans que no van poder sortir de les seves cases inundades i un bomber que participava en les feines de rescat. Algunes zones del país han registrat precipitacions rècord de 280 litres d'aigua per metre quadrat.
En aquest país, aquest dimarts ha tancat al trànsit el riu Danubi, a causa de l'elevat nivell de l'aigua, una mesura que no s'aixecarà fins que la seguretat no estigui garantida.
Polònia ha estat durament colpejada pel temporal. Hi han mort sis persones. Algunes poblacions han quedat aïllades i hi ha hagut talls de comunicacions. També s'ha evacuat algunes poblacions pròximes als rius, que en determinats casos han arribat a superar en 5,5 metres el seu nivell màxim de risc.
A la República Txeca, s'han confirmat tres morts i hi ha vuit persones desaparegudes. Les autoritats han evacuat 13.000 persones i comparen el desastre amb les inundacions del 1997, quan hi van morir 50 persones.
Què pot explicar aquest fenomen
El que ha convertit aquesta tempesta en especialment devastadora ha estat la quantitat d'aigua precipitada, però especialment el fet que no s'hagi desplaçat gaire durant els dies en què ha estat plovent.
Això es deu als dos fronts que s'han trobat al centre d'Europa i a l'alta quantitat d'aigua evaporada per les altes temperatures. Com s'explica en el següent vídeo, és una conseqüència més de l'escalfament global.
- ARXIVAT A:
- El temps