La Bressola protesta contra l'Ajuntament de Perpinyà pel bloqueig al projecte d'institut

Els manifestants exigeixen que el govern municipal, d'extrema dreta, permeti la compra del monestir de Santa Clara per poder construir el nou col·legi-liceu

Emili Casellas RàfolsActualitzat

Unes set-centes persones s'han manifestat aquest matí a Perpinyà per exigir a l'Ajuntament que els faciliti l'obertura d'un nou centre educatiu on es pugui seguir el sistema immersiu en català.

La Bressola, l'associació d'escoles en català a la Catalunya Nord, ha convocat la manifestació per carregar contra el govern de l'alcalde d'extrema dreta, Louis Aliot, que impedeix la compra del monestir de Santa Clara, on havia d'anar el nou col·legi-liceu.

Els manifestants, provinents d'arreu de la resta dels Països Catalans i de la mateixa Catalunya Nord, han caminat des de la plaça de Catalunya fins al Castellet. Les proclames han estat unànimes: hi veuen un "atac directe al català" i demanen a la justícia francesa que els doni empara a través dels dos recursos que han presentat.

"Avui i demà, l'escola en català", ha estat el crit més repetit aquest matí pels carrers de Perpinyà. La directora general de La Bressola, Eva Bertrana, també ha protestat contra la decisió política i ha deixat clar que "l'Ajuntament hauria d'estar orgullós que la ciutat tingui un col·legi-liceu en català, com a Baiona el tenen en basc".

"L'objectiu de La Bressola és la recuperació del català a les terres nord-catalanes, a la Catalunya Nord, a través de l'ensenyament. És a dir, de les noves generacions, amb les noves generacions del català a través de l'ensenyament immersiu"

 

Protegir el català

L'obertura del nou centre educatiu, que seria el segon de secundària i el primer liceu, permetria als alumnes poder estudiar en català fins a les portes de la universitat, una possibilitat fins ara inèdita a la Catalunya Nord.

Per protegir la llengua, La Bressola va considerar que el monestir de Santa Clara era el lloc idoni per adaptar-lo com a col·legi-liceu i acollir 350 alumnes de secundària i batxillerat.

El primer pas, després de posar-se en contacte amb el convent de monges per decidir comprar l'espai, va ser fer una paga i senyal de 60.000 euros, que va ser retornada en el moment en què l'Ajuntament va decidir fer valer el seu dret de tanteig i es va quedar l'edifici, que feia tres anys que estava en venda sense que cap particular ni cap administració s'hi hagués interessat.

 

La Bressola ja ha portat aquest moviment del govern de Louis Aliot als tribunals, perquè considera que l'Ajuntament no té cap projecte per al convent de Santa Clara que justifiqui exercir aquest dret de preempció.

Guillem Nivet, advocat de l'associació, va explicar que en primera instància "l'Ajuntament estava disposat a donar els seus propis serveis a La Bressola per ajudar en el projecte, i això demostra que no tenien cap projecte, i no en tenen cap".

Consideren que l'única raó d'haver fet ús d'aquest dret de tanteig és de fer barrera al projecte de la Bressola.

Castell durant la manifestació en favor de La Bressola a Perpinyà (ACN/Gerard Vilà)

45è aniversari

La Bressola va anunciar a principis de setembre el primer pas per obrir el nou col·legi-liceu a Perpinyà, coincidint amb el 45è aniversari de l'associació.

Quatre dècades i mitja després, i amb vuit centres escolars repartits pel territori, amb més d'un miler d'alumnes i amb llista d'espera, es veuen privats de l'obertura del que seria el segon centre de secundària i el primer per estudiar també en català el batxillerat.

Ara, esperen que els dos recursos presentats al Tribunal Administratiu de Montpeller prosperin i que els hi donin la raó en el termini d'un mes i mig.

Manifestació a Perpinyà en favor de La Bressola (ACN/Gerard Vilà)
ARXIVAT A:
Català Perpinyà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut