La bruixa Mika s'enlaira: un videojoc valencià recull més d'1 milió fent micromecenatge
L'empresa Chibig està desenvolupant el joc Mika and the Wicht's Mountain, que sortirà al mercat aquest any i es publicarà en 9 idiomes, també en català
De València al cel a una velocitat rècord, aquest és el camí que ha recorregut Chibig, una empresa valenciana de videojocs. Ha recaptat més d'un milió d'euros en menys d'un mes a la plataforma de micromecenatge més important del món, Kickstater. Ho ha fet amb el seu nou videojoc, Mika and the Wicht's Mountain, i ha posat sobre la taula la utilitat d'aquestes plataformes per a aquelles empreses que no tenen grans inversors i que busquen alternatives a les vies de finançament tradicional.
Més d'un milió d'euros per un videojoc que no està al mercat
Chibig és una empresa valenciana de videojocs que amb només cinc anys de vida ja ha fet història. Està ubicada al centre de València i hi treballen catorze persones. Aquests dies, mentre la pólvora de les falles omple el cel de colors i fa tremolar el terra, Chibig ha sacsejat la plataforma més important de micromecenatge per a videojocs. Amb Mika and the Witch's Mountain, el seu nou joc, ha arrasat a Kirkstarter recollint més d'un milió d'euros en una campanya per a la qual, inicialment, en demanaven només 40.000.
"Ha sigut desbordant el suport que hem rebut --somriu orgullós Abraham Cózar, CEO de Chibig--. En aquesta plataforma recollim el suport econòmic de futurs jugadors del nostre videojoc i això ens dona l'oportunitat de continuar desenvolupant-lo fins al final".
Els usuaris d'aquesta plataforma paguen per jocs quan encara no han arribat a les botigues. Això vol dir que confien que aquella empresa els acabarà oferint un producte de qualitat i atractiu.
Per Abraham i el seu equip, però, no és cap novetat l'èxit en aquesta plataforma. Amb el seu anterior videojoc, Summer in Mara, el cinquè d'aquest estudi valencià, van recollir 190.000 euros i es va posicionar com a tercer joc de l'Estat més exitós a Kickstater.
Però la bruixa Mika, la protagonista del seu nou joc, ha fet pols tots els records de micromecenatge a l'Estat. Chibig havia situat en 40.000 euros el seu repte: eren els diners que necessitaven per cobrir costos i els van recollir en només 3 hores. Allò ja feia albirar que el projecte anava per bon camí, però la sorpresa va ser més grossa del que esperaven. No només han doblat el rècord de recaptació d'un videojoc de l'Estat a Kickstater, sinó que, amb més d'1 milió d'euros, s'han posicionat en el lloc 42è del rànquing mundial de la plataforma.
"Aquest és un paradigma totalment diferent --afirma Abraham--. A Kickstater hi ha una comunitat americana present molt important perquè els americans estan més acostumats al concepte de les donacions. Per a nosaltres és ideal, en comptes d'anar al banc a demanar un préstec o buscar inversors externs, ens podem finançar directament a través dels nostres futurs jugadors".
Estratègia, qualitat i tracte amb els usuaris: les claus de l'èxit
El sector del videojoc al País Valencià és un sector creatiu i a l'alça. És el tercer en volum de facturació després de Catalunya i Madrid. El 97% de les empreses valencianes són petites, segons recullen les dades de l'Institut Valencià de Cultura, i un 86% tenen problemes de finançament.
"El videojoc valencià té una creació molt pròpia --assegura Ramon Nafría, director del Valencia Indie Summit--. Les empreses normalment no busquen la via comercial, busquen oferir productes diferenciats. Però el repte és seguir el camí que ha iniciat Chibig".
Per al director d'aquest festival, que reuneix cada any un miler de creadors de videojocs a València, la creativitat és el punt fort del sector dels videojocs valencià. El repte, però, per a les empreses valencianes, a banda d'aconseguir finançament, és ampliar l'oferta dels seus productes i dirigir-se a un públic més massiu.
Chibig no ha aconseguit només finançament econòmic en aquesta plataforma, ha sabut captar bé les oportunitats i n'ha tret rendiment del suport i el feedback dels futurs jugadors del videojoc. Així doncs, ha recollit les seves propostes i ha diversificat l'estratègia. I tot això gràcies al fet que, abans que el videojoc arribi al mercat, els seus desenvolupadors ja saben què demanaran els futurs jugadors.
"Kickstater ens dona marge per poder introduir millores --exposa Abraham--. En aquesta campanya ens ha cridat molt l'atenció que nosaltres vam començar amb una aposta més enfocada al format digital, però hi havia molta demanda de coses físiques. Això ens obre les portes a un altre mercat, al mercat físic. No ens quedem només amb el format de videojoc digital".
Els usuaris també els han ajudat a modificar les característiques del joc. Els demanaven més vestits per a la bruixa protagonista, així que n'han afegit sis de diferents que han anat dissenyant i ampliant a mesura que el suport a la campanya anava augmentant. A més, van desbloquejar, abans del que tenien previst, una de les recompenses que es podien endur els mecenes, l'edició física del videojoc, i van crear una figura de la bruixa protagonista perquè era una de les grans demandes. Una figura dissenyada i fabricada pel seu equip i de la qual ja tenen venudes més de 2.800 unitats.
"Els artistes que fan els models per als videojocs van ser els que van preparar la figureta i, després, un altre company que té una impressora 3D a casa la va fer --relata Abraham--. Però ara, amb una tirada tan gran, ens plantegem portar-la a fàbrica".
A l'estudi de Chibig es respira felicitat. Tenen un objecte de col·lecció, la protagonista del joc, i això els fa molta il·lusió. Ells, que es fixen molt en tot allò que desenvolupa Nintendo, la companyia a la qual venen els seus jocs, li han replicat una de les pràctiques habituals. I tot això abans que el seu videojoc arribi a les botigues.
El micromecenatge, l'escombra voladora de les empreses menudes
La dinàmica d'aquest nou joc, Mika and the Wicht's Mountain, consisteix que la bruixa protagonista aconsegueixi dur un paquet amb perfectes condicions al seu destinatari. Ho ha de fer aprenent a volar i, quan Mika s'enlaira amb la seva escombra, els usuaris descobriran el nom del seu cap, Jeff, i la companyia per a la qual treballa, Amazing Deliveries.
I és que el videojoc també és una crítica a les grans empreses de comerç electrònic com Amazon. Aquesta és una marca de la casa Chibig, els videojocs amb crítica social, però en tenen altres.
L'empremta valenciana, per exemple, sempre hi és present. En aquesta ocasió podrem veure la bruixa menjant xurros o volant fins a una muntanya que es diu mont Gau, en referència a una de les muntanyes més simbòliques de la Marina Alta, el Montgó. Quan el joc arribi al públic, que tenen previst que sigui aquest any, ho farà en nou idiomes, entre ells, el valencià.
Ara bé, per tal que el joc sigui rendible i Chibig no acabi tenint pèrdues, Abraham assegura que cal tenir-ho tot ben planificat. Les recompenses han de ser tal com les esperen els usuaris, han d'arribar allà on les hagin demanat, i tot plegat no els ha d'implicar estirar més el braç que la màniga. Tots els costos, els de les recompenses i els de la seva distribució, i totes les expectatives, han d'estar cobertes.
"El mecenatge és com la precampanya del joc --diu Abraham-- mesos abans que llancem el joc, ja hem arribat a moltíssima més gent del que esperàvem. I per això hem acompanyat la campanya d'una estratègia de màrqueting molt intensa de la qual s'ha ocupat el nostre equip".
20.000 persones ja han donat suport a Chibig, ho han fet adquirint alguna de les 11 recompenses que ofereixen a Kickstater, i que van des del 20 euros fins als 750. Aquesta última recompensa, la més cara, inclou un prototip de la figura de la protagonista, numerada i molt exclusiva, per a aquells col·leccionistes que busquen objectes únics al món.
A Chibig encara no es creuen la recaptació, que els ajudarà a treballar tranquils els propers dos o tres anys. Per això, Kirkstarter és per a algunes companyies com Chibig, l'escombra voladora que els ajuda a enlairar-se fins als seus somnis.
"És un sector difícil, si arranques amb la voluntat de ser independent i fer els teus propis jocs, és difícil. No tenim suport de grans entitats de fora ni inversors grans i aquests diners ens donaran tranquil·litat".
- ARXIVAT A:
- Videojocs