Les emissions totals de diòxid de carboni van augmentar un 1% l'any 2022 (Reuters)

"La calor converteix els boscos en polvorins i les ciutats en saunes": alerta de les Nacions Unides

L'informe sobre la bretxa d'emissions de l'ONU, "Prou d'aire calent, si us plau", demana als països del G20 que actuïn urgentment per reduir els gasos d'efecte hivernacle des d'avui mateix

Georgina Pujol i Marta JerezActualitzat

Assolir l'objectiu d'1,5 °C de temperatura mitjana global a finals de segle encara és tècnicament possible, però només amb una mobilització global massiva. Els científics alerten que estem a punt de perdre l'oportunitat d'aconseguir-ho. De fet, les polítiques climàtiques actuals ens aboquen a un augment catastròfic de 3,1 graus a finals de segle. Arribar a aquest punt debilitaria a les persones, el planeta i les economies mundials.

"Prou d'aire calent, si us plau", aquest és el títol del nou informe sobre la bretxa d'emissions de l'ONU que es presenta aquest dijous a la COP16, a Colòmbia, des d'on demanen una mobilització a escala global i a un ritme mai vist fins ara.

Cal reduir col·lectivament un 42% les emissions de gasos d'efecte hivernacle, per d'aquí a sis anys, i mantenir viu l'objectiu de no depassar el grau i mig d'escalfament global. Aquest és el llindar de seguretat per evitar catàstrofes climàtiques.

Inger Andersen, directora executiva de la UNEP, alerta que cada fracció de grau que evitem són vides salvades, economies protegides, danys evitats, conservació de la biodiversitat i capacitat de reduir ràpidament qualsevol superació de temperatura.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, fa una crida directa als països per aturar les emissions dels gasos d'efecte hivernacle. En el seu discurs diu als líders que cal superar la bretxa d'emissions o ens submergirem de cap en el desastre climàtic, un escenari on els més pobres i vulnerables són els que més pateixen:

"La calor rècord està convertint els boscos en un polvorí i les ciutats en saunes. Les pluges rècord estan donant lloc a inundacions bíbliques."

L'informe, continua Guterres, mostra que ja hi ha tecnologies assequibles que poden aconseguir les reduccions d'emissions dels gasos d'efecte hivernacle que necessitem per al 2030 i el 2035 per complir el límit d'1,5 graus. Però només amb l'augment de l'ambició i del suport.
 

Els països del G20 han de passar a l'acció

Segons l'informe, els països del G20, a excepció de la Unió Africana, van ser els responsables del 77% de les emissions del planeta l'any 2023. Davant del no compliment dels compromisos des de Nacions Unides reclamen que passin a l'acció de manera dràstica des d'avui mateix. Consideren que, com a responsables, han de prendre el lideratge i fer el treball pesant. Els estats que més contaminen són la Xina, els Estats Units, l'Índia i els de la Unió Europea.

 

També els reclamen un augment de la inversió en mitigació, es necessita, diuen, un augment mínim de sis vegades la inversió actual per arribar a les zero emissions.

A la COP29, que se celebra a Bakú de l'11 al 22 de novembre, les finances climàtiques seran al centre de les negociacions. Des de les Nacions Unides demanen als països "eliminar l'addicció als combustibles fòssils" i impulsar el desplegament de les renovables.

L'any passat, a la COP28 a Dubai, els països van acordar triplicar la inversió en energies renovables l'any 2030. Segons l'Agència Internacional de l'Energia és un objectiu assolible però encara llunyà i demana més esforços als 200 països que s'hi van comprometre ara fa un any.

Al llarg del 2025, tots els països han de presentar les seves contribucions determinades a nivell nacional (NDC) on exposaran els seus compromisos i accions per aturar els efectes de la crisi climàtica.

Ho han de fer abans de la COP30 que es celebrarà a Brasil la tardor de l'any vinent. És per això que des de la ONU, amb les dades actuals d'emissions, els reclamen augmentar l'ambició. Si no ho fan, asseguren que l'objectiu de l'Acord de Paris d'1,5 °C desapareixerà en pocs anys i l'objectiu de 2 °C "estarà en perill".
 

Encara hi som a temps, segons els científics

Els científics creuen que encara som a temps, però si no es prenen mesures cada cop serà més difícil el camí. Per assolir els 1,5 °C les emissions anuals han de baixar un 42% d'aquí al 2030. Aquest objectiu, marcat a l'Acord de París, cada cop és més inassolible. Si marquem com a fita els 2 °C, cal reduir-les un 28%. Els números per 2035 encara són més exigents. Per a mantenir el 2 °C cal reduir-les un 37%.

Unes xifres que al ritme actual d'emissions seguiran creixent i la bretxa cada cop serà més gran. Els sectors que més emeten són els de l'energia, el transport, la indústria i l'agricultura.

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle no s'aturen sinó que van créixer un 1,3% interanual fins a 57,1 giga tones d'equivalent de diòxid de carboni l'any 2023.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut