Catalunya ha superat el seu rècord històric de calor i ha superat els 45 ºC (EFE / Quique García)

Rècord històric de calor a Catalunya: Figueres ha arribat als 45,4 ºC

La màxima de Figueres també ha estat la més alta d'aquest dimarts a tot l'estat. Darnius i Navata han arribat als 45,1 ºC
Redacció Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Catalunya ha superat aquest tarda el rècord de temperatura més alta mai registrada. La capital de l'Alt Empordà, Figueres, ha registrat la xifra rècord a tot Catalunya amb 45,4 ºC, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) i la temperatura més alta a tot l'estat d'aquest dimarts (Aemet):

El termòmetre s'ha enfilat fins als 45,1 ºC a Darnius i Navata, també a l'Alt Empordà. En aquestes poblacions, la màxima anterior va ser de 41,5 ºC a Darnius i 42 ºC a Navata, tots dos el juliol del 2015.

 

El país viu aquest dimarts el pic d'una nova calorada --la tercera de l'estiu-- amb temperatures extremes, que desafiaran de forma general el fins ara rècord a Catalunya: els 43,8 ºC d'Alcarràs del 2019, un rècord que es va assolir a les cinc de la tarda.


Franja de calor

La xarxa d'estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya (XEMA) consta de 115 estacions que han registrat les temperatures dels últims 20 anys. Aquest dimarts, 35 estacions han registrat el seu rècord absolut.

Les altes temperatures han afectat una franja que aniria des de la plana de Lleida, passant per la Catalunya Central i acabaria a l'interior de les comarques gironines, on s'ha registrat la màxima del dia.

Aquí es poden veure les estacions que han superat el seu rècord absolut:


A l'Alt Empordà han caigut diverses màximes, a banda dels rècords de Figueres, Navata i Darnius. A Torroella de Fluvià han vist com el termòmetre s'enfilava fins als 43 ºC, quan l'anterior rècord, del 2015, va ser de 41,1 ºC.

A les comarques gironines, a banda dels rècords de l'Alt Empordà, la Selva també ha registrat rècords. A Anglès s'ha arribat als 44,8 ºC i s'ha superat la màxima de 43,2 ºC registrada el 28 de juny del 2019. A Santa Coloma de Farners s'han quedat una mica per sota, en els 43,6 ºC, més d'un grau per sobre dels 42,3 ºC que van assolir el juliol del 2019.

A la capital del Pla de l'Estany, Banyoles, la temperatura ha marcat 44,2 ºC i ha esmicolat el rècord anterior de 43 ºC, registrat el 2015. El mateix ha passat a la capital del Baix Empordà, la Bisbal de l'Empordà, on s'han registrat 43,8 ºC i s'ha superat el rècord del 2003, de 41 ºC.

Un termòmetre marca 41 graus aquest dimarts al migdia a Manresa (CCMA)

A la Catalunya Central el rècord de temperatura ha estat de 44,4 °C a Artés, al Bages. Mentre que a Òdena, a l'Anoia, s'ha registrat una temperatura de 43,7 ºC, mentre que el màxim a què havien arribat fins ara era de 41,6 ºC.

A Lleida, a Castellnou de Seana, a la comarca del Pla d'Urgell, el termòmetre també ha batut rècord: la màxima registrada era de 41,9 ºC el juny del 2019, però avui ha arribat fins a 44 ºC. La ciutat de Tàrrega, a l'Urgell, ha superat la seva màxima de 42,5 ºC i els termòmetres han arribat fins als 43,6 ºC. I Alfarràs també ha superat el seu rècord de 42,8 ºC, que fins ara també era el de Catalunya, i ha arribat a 43.4 ºC.

El Meteocat ha informat que en 81 estacions de la XEMA han superat els 40 ºC de màxima, 19 de les quals han superat els 43 ºC, i d'aquestes 6 han superat el rècord del 2019.

 

Per pal·liar els efectes de la calorada, a Figueres s'han instal·lat fonts mòbils al carrer, i a municipis com Alcarràs o a la ciutat de Lleida han ampliat els horaris de les piscines municipals. A les Borges Blanques fins i tot s'ofereix l'entrada gratuïta a les persones vulnerables.

El govern ha demanat "màxima precaució" durant tota la jornada i ha tancat l'accés a sis espais naturals: el cap de Creus, la serra de Montsant, el Montgrí, el Garraf, l'Albera i Montmell-Marmellar. També ha suspès suspendre les autoritzacions de qualsevol tasca que pugui suposar risc d'incendi als indrets de més risc.

A més, s'ha incrementat la vigilància arreu del país coincidint amb l'arribada d'una massa d'aire càlida i seca que, juntament amb l'elevada insolació en aquesta època de l'any, afavorirà registres molt elevats per a l'època, en una onada que també ha posat en alerta altres zones, com Andalusia o Sicília, on també es poden batre rècords.

L'inici de la setmana ha portat temperatures sufocants a la ciutat de Roma(Reuters / Guglielmo Mangiapane)

Nits tòrrides tant a la costa com a l'interior

A més de les temperatures sufocants de dia, aquest episodi també ha comportat temperatures mínimes elevades la nit de dilluns a dimarts, una situació que es repetirà, amb temperatures encara més altes, la matinada de dimecres. Per aquest motiu també s'ha emès un avís de calor nocturna intensa.

A més, en alguns punts de les comarques del nord-oest, durant el vespre i nit d'aquest dimarts, arribaran algunes tempestes procedents de l'Aragó que podran anar acompanyades de ratxes fortes de vent i possibles tempestes elèctriques seques al nord de les comarques de Lleida, des de la Noguera fins a l'Alt Pirineu. Les tempestes podrien originar algun incendi forestal.

La calorada afluixarà notablement durant la jornada de dimecres, malgrat que la calor, sobretot a Ponent, continuarà sent destacada. A banda, aquest dimecres al nord de l'Alt Empordà bufarà tramuntana amb ratxes màximes entorn dels 70 km/h.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut