Trump, primer president dels EUA que se sotmetrà a dos "impeachments"
- TEMA:
- Trump
Als Estats Units, Donald Trump haurà de tornar a asseure's al banc dels acusats del Senat. La Cambra de Representants, amb majoria demòcrata, ha aprovat el segon "impeachment" al 45è president dels Estats Units, aquest cop per incitar a la insurrecció abans de l'assalt de diversos dels seus partidaris al Capitoli, en què van morir cinc persones.
No només els congressistes demòcrates hi han votat a favor. Abans de la sessió, diversos representants republicans ja havien anunciat que se sumaran a la iniciativa i, finalment, han estat deu els republicans que hi han votat a favor i quatre més s'han abstingut. En total, la proposta ha tirat endavant per 232 vots a favor i 197 en contra.
Al debat, molts congressistes han recordat l'assalt del dia 6 al mateix hemicicle, d'on van haver de fugir per protegir-se de la turba de seguidors de Trump:
Un "impeachment" que busca inhabilitar Trump
D'aquesta manera, Trump es convertirà en el primer president de la història dels Estats Units sotmès a dos judicis polítics. Un cop superat el tràmit de la cambra baixa, la possible destitució de Trump s'haurà de decidir al Senat. La sessió, però, se celebrarà quan Joe Biden ja hagi pres possessió com a nou president dels Estats Units.
És per això que el principal objectiu de l'"impeachment" no és tant la destitució de Trump, sinó la seva inhabilitació per a futurs càrrecs polítics i impedir que es torni a presentar a la Casa Blanca el 2024.
El líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, ha apuntat que no hi ha possibilitats de celebrar un "judici just o seriós" a Trump abans que l'actual mandatari abandoni la Casa Blanca, de manera que ha demanat centrar-se en una "transició ordenada del poder". McConnell ha dit que els anteriors judicis de destitució presidencial que s'han fet al Senat han durat 83, 37 i 21 dies, respectivament:
"Amb aquestes regles, procediments i precedents del Senat sobre judicis de destitució presidencial, simplement no hi ha possibilitats que un judici just o seriós pugui concloure abans que el president electe juri el càrrec la setmana que ve."
Trump demana als seus seguidors evitar la "violència"
Aquest dimecres, el president sortint, Donald Trump, ha demanat als seus seguidors que no caiguin en la "violència" ni trenquin la llei durant els propers dies, davant les diverses informacions que apunten a més concentracions armades abans de la investidura de Joe Biden.
En un comunicat difós mentre la Cambra de Representants debatia la proposta d'"impeachment", Trump ha demanat als ciutadans nord-americans que ajudin a "rebaixar les tensions i calmar els ànims":
"Davant les informacions sobre noves manifestacions, emplaço que no hi hagi gens de violència, que no s'incompleixi gens la llei i no hi hagi cap vandalisme de cap tipus."
Des de l'assalt al Capitoli, Trump ha enviat missatges contradictoris. Tot i que, en un primer moment, va descriure els seus seguidors que havien protagonitzat l'assalt com "gent molt especial", posteriorment va intentar distanciar-se'n. Aquest dimarts, va evitar assumir cap responsabilitat i, en canvi, va considerar "totalment apropiat" el seu discurs del dia 6 i va acusar els demòcrates de "generar violència".
Tensió política sense precedents als EUA
Mentre soldats de la Guàrdia Nacional es despleguen dins i fora de l'edifici per garantir-ne la seguretat, Washington es blinda de cara a la investidura. El país viu uns moments d'una tensió política sense precedents, quan falta una setmana perquè Biden juri el càrrec.
Aquest dilluns, en un butlletí intern, l'FBI avisava que grups ultraconservadors estarien preparant assalts contra el Capitoli i seus de govern estatals i alertava de possibles "protestes armades".
- ARXIVAT A:
- Trump Estats Units Joe Biden