La catalana Judit Chamorro, premi de la UE per un projecte per detectar càncer amb microones

Una altra investigadora catalana, Núria Teixidó, ha quedat finalista en una categoria diferent dels premis MSCA

RedaccióActualitzat

Una investigadora de Barcelona ha guanyat un premi de recerca de la Unió Europea per un projecte per detectar càncer mitjançant microones.

Es tracta de Judit Chamorro Servent, matemàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment investigadora de postgrau a la Universitat Pompeu Fabra.

Chamorro ha estat premiada pel projecte COLONINFO, que "té per objectiu desenvolupar models de generació d'imatges mitjançant microones i software de reconstrucció, per mirar d'obtenir un nou prototip d'ús clínic per detectar càncer", tal com ella explica en el vídeo amb què es va presentar al guardó.

 

 

Es tracta, en definitiva, de generar imatges mitjançant l'exploració amb microones, en comptes de l'actual exploració amb càmeres endoscòpiques.

Chamorro ha explicat els avantatges d'aquest mètode en declaracions a Catalunya Ràdio.

"Amb càmera només es mira cap endavant, no als 360 graus de visualització que li interessen a un metge. Si hi ha un pòlip darrere d'un plec o qualsevol cosa, potser el pot perdre, el metge. Amb això guanyes perquè es té una visió molt més àmplia, però, a més, en càncers com el de pit, es pot saber si és benigne o és maligne."


A més d'oferir dades més precises que les tècniques d'imatge habituals, és més econòmic i es podria instal·lar i fer servir fins i tot en una ambulància.

La detecció dels càncers o pòlips amb microones és possible perquè causen una diferència de nivells d'aigua.

"Quan hi ha un càncer, els nivells d'aigua canvien. Les microones detecten aquest canvi de nivell d'aigua. Es pot fer una imatge de microones, amb les dades que doni un dispositiu que mesuri això dintre del cos i, un cop tens aquestes dades s'ha de fer un software de reconstrucció que transformi aquestes dades en una imatge que el metge pugui llegir, i aquí és on ve la meva part."


El prototipus ideat en el projecte ColonInfo és un cap endoscòpic amb diverses antenes que transmeten i reben microones.

"Són unes antenes de microones que tenen un circuit elèctric, desprenen unes microones que es propaguen a través de l'òrgan que s'està estudiant i quan troben un pòlip o un càncer detecten que allà hi ha un canvi de nivell d'aigua. Per tant, retornen unes dades a la màquina i la meva part és intentar fer una imatge per microones de manera que el metge la pugui veure."


Per generar aquesta imatge és necessari el "software de reconstrucció" al qual es referia Chamorro en el vídeo de presentació, a partir d'algoritmes que, a més, permetin tenir aquesta imatge en temps real, instantàniament.

Aquest mètode ja s'ha assajat en càncer de mama i es podria aplicar també en tumors interns, com els de còlon o d'úter.

Chamorro explica també que ja s'està treballant per poder passar del prototip del projecte ColonInfo a l'ús clínic de la generació d'imatges per microones per a la detecció de càncers.

Cada any, 3,5 milions de persones són diagnosticades amb càncer a la Unió Europea, i 1,3 milions de persones moren d'aquesta malaltia.


Un viatge a partir de les matemàtiques

Formada inicialment com a matemàtica, Chamorro Servent no va trigar a explorar l'ús de les matemàtiques per a la generació d'imatges. Posteriorment també s'ha format en l'àmbit de la bioenginyeria. Els seus treballs de recerca l'han portat per universitats de mig món, i amb el projecte ColonInfo ha tornat a la seva Barcelona natal.

En declaracions recollides recentment per la web per la Facultat de Ciències de la UAB, on va començar a formar-se, Chamorro Servent admet que aleshores no s'imaginava on l'acabarien portant les matemàtiques.

"Gràcies a les matemàtiques puc modelar problemes biomèdics i reconstruir imatge/senyal mèdica, posant el meu granet de sorra a conèixer millor malalties i/o detectar-les. Les matemàtiques m'han apassionat sempre però no sabia el suc que en trauria i les portes que m'obririen."


Una altra catalana, finalista

Chamorro Servent és una de les tres guanyadores de l'edició 2020 del premi MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions), que té tres categories diferents.

 

 

En una altra categoria també optava al MSCA una altra investigadora catalana, Núria Teixidó, que treballa en el Laboratori d'Oceanografia de Villefranche-sur-Mer, a la Costa Blava francesa.

Teixidó optava al premi amb el projecte Future4Oceans.

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiènciaCàncer
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut