La catalana Marta Minoves, escollida la millor cuinera jove d'Europa
- TEMA:
- Gastronomia
La cuinera Marta Minoves, de 22 anys, ha guanyat el European Young Chef Award 2024, en la 8a edició del concurs, que s'ha fet a l'illa italiana de Sicília. La jove, representant de Catalunya, ha aconseguit el primer premi per unanimitat del jurat.
El plat guanyador és una actualització d'un plat que abans va reinterpretar la seva àvia Marta, les patates emmascarades, "un plat tradicional de la cuina catalana de muntanya, que els pagesos feien amb el que tenien a l'abast, amb un equilibri perfecte entre els vegetals i la proteïna", en paraules de Marta Minoves. L'ha batejat amb el nom de Fonda Tor, l'establiment familiar de la jove cuinera
El concurs ha comptat amb diverses proves, la primera de les quals era cuinar el plat finalista de cada candidat en versió tradicional.
"És fascinant com una aroma et pot fer reviure emocions passades, com et pot traslladar als teus records, com els de l'àvia cuinant les seves patates emmascarades", ha dit la guanyadora.
La cuinera berguedana ha comptat amb el mentoratge de la seva escola CETT-UB, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy, i l'acompanyament de la cuinera Carme Ruscalleda, amb qui va treballar la disposició de les diferents elaboracions en el plat final.
Especialitzada en alta cuina
Marta Minoves és graduada en Ciències Culinàries i Gastronòmiques, amb especialització en alta cuina, i ha compaginat els estudis amb feines d'estiu. Ha treballat a Berga (La Cabana), Vic (PaVic, sota la direcció de Lluc Crusellas, guanyador del World Chocolate Master), Formentera (L'Aigua, amb Nandu Jubany) i Eivissa (restaurant Xuclar).
Durant la universitat, va viatjar a Noruega, on va col·laborar amb un hotel per ajudar a renovar-ne el menú com a assessora culinària.
Per completar els seus estudis universitaris, va fer les pràctiques a Aponiente, un restaurant guardonat amb 3 estrelles Michelin i especialitzat en el món marí, sota la direcció del xef Ángel León.
Al març Minoves va ser escollida com a Millor Cuinera Jove de Catalunya, en la 36a edició del concurs, que es va celebrar a l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT).
Fa unes setmanes va mostrar com feia les seves patates emmascarades al programa "Tot es mou", de TV3:
Un concurs de regions europees
El European Young Chef Award és un concurs promogut per l'IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que convoca els guanyadors dels concursos regionals de tot Europa amb l'objectiu de promoure innovacions en la cuina tradicional, valorar les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors per a les regions i els productes alimentaris locals.
La resta de finalistes, que competien amb la catalana Marta Minoves, han estat Jasmin Kärkkäinen (Saimaa, Finlàndia), Óscar Roca (Menorca), Kaja Navernik (Eslovènia), Polina Nazarova (Egeu Meridional, Grècia), Giulia Casano (Gozo, Malta), Kincs? Szász (Harghita, Romania) i Rosaria Grasso (Sicília, Itàlia).
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, ha felicitat la guanyadora:
- ARXIVAT A:
- Gastronomia