La Catalunya Nord vol fer una consulta per recuperar la catalanitat al seu nom oficial

La demarcació s'anomena oficialment Pirineus Orientals, però ara es vol impulsar un canvi de nomenclatura per incloure-hi "la identitat catalana"
Enllaç a altres textos de l'autor

Laura Bertran

Corresponsal de 3Cat a la Catalunya Nord

Actualitzat
TEMA:
Catalunya Nord

La Catalunya del Nord, que administrativament a França s'anomena Pirineus Orientals, ha engegat un procés per canviar oficialment de nom. La iniciativa surt de l'Assemblea del Consell Departamental d'aquesta àrea, que seria l'equivalent a una demarcació o província.

El canvi de nom era una de les promeses electorals de la llista guanyadora d'aquesta institució política, una coalició formada pel Partit Socialista, el Partit Comunista i altres formacions d'esquerres.

Des de fa uns anys, aquest òrgan ha decidit fer-se seves les queixes d'una part de la ciutadania que lamenta el poc reconeixement de l'actual denominació a la resta de l'Estat, on fins i tot els confonen amb un altre departament: el dels Pirineus Atlàntics.

Ara, tenen la intenció de convocar una consulta ciutadana a la tardor per incloure l'arrelament català del territori a la nomenclatura oficial.
 

El precedent de les regions

Les raons que han dut el Consell Departamental a obrir aquest procés són diverses. Hi pesa molt la reflexió que ja es va fer l'any 2016, quan França va modificar una unitat territorial més àmplia que aquests departaments: les regions. Les del Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus --que incloïen la Catalunya Nord-- es van fusionar i es va fer una consulta per triar-ne el nou nom.

Cartell d'entrada al municipi de Pesillà de la Ribera, al Rosselló. (TV3)

Des de la Catalunya Nord es va impulsar l'opció Occitània-País Català, però la proposta va ser descartada i la nova macroregió es va anomenar simplement Occitània. Tot i així, d'ençà d'aquest moment, molts municipis nord-catalans van afegir a l'entrada i sortida de la localitat rètols on apareix "País Català".


Quins noms podrien substituir l'actual?

El procés s'ha iniciat amb una ronda de reunions que té per objectiu arribar a un primer acord amb els diferents actors del territori. Nicolas Garcia, vicepresident del Consell Departamental, ha explicat a Catalunya Ràdio les línies vermelles del projecte.

"No hi ha cap interès per canviar el nom de Pirineus Orientals pel de "Pirineus Mediterranis" o "Les Flots Bleus", o res similar. El repte és clar: canviar-lo per un nom que porti la identitat catalana."

Garcia admet que la prioritat és arribar amb el procés fins al final i que és conscient que la proposta l'haurà de validar el Consell d'Estat, del qual explica: "És molt dur i ja sabem que algunes propostes no les acceptarà."

 

Arran de la primera trobada per tractar aquesta qüestió, que reunia representants de les associacions que treballen per la llengua i la cultura catalanes al Nord, les propostes que semblaven més apreciades, és a dir, Catalunya Nord o País Català, van quedar descartades davant de les poques possibilitats de ser posteriorment acceptades pel Consell d'Estat.

Es van evocar, doncs, altres denominacions com ara Pirineus Catalans, Pirineus Catalunya o bé Terres Catalanes.

 

Quan i com es decidirà el nom final?

Tot el procés es farà al llarg d'aquest any. Abans de l'estiu s'ha de consensuar una proposta a través de les reunions que ja han començat amb associacions, partits polítics, sindicats i els sectors turístic i econòmic. Garcia ha detallat el calendari per als propers mesos:

"Després del cicle de reunions, definirem el que ha de ser la consulta, que començarà a l'octubre. Durarà aproximadament un mes. Al novembre analitzarem els resultats i, al desembre, farem la proposta de nom al Consell d'Estat francès."

La intenció és proposar un sol nom nou i validar-lo a través d'una consulta telemàtica dins de la qual els ciutadans de la Catalunya del Nord també tindran l'opció de conservar l'actual nom de Pirineus Orientals.

 

ARXIVAT A:
Catalunya Nord
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut