Begoña Gómez i Pedro Sánchez, en l'acte del desè aniversari de la proclamació del rei Felip VI (Europa Press/Diego Radamés)

La causa contra Begoña Gómez tira endavant, però l'Audiència en limita l'abast

L'Audiència de Madrid rebutja arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez, però ordena a Peinado que en deixi fora el rescat públic d'Air Europa
Redacció/Agències
TEMA:
Judicial

La justícia no arxiva la causa contra Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. L'Audiència de Madrid tira endavant el cas, tot i que ha ordenat al jutge Juan Carlos Peinado que acoti la investigació i en deixi fora el rescat públic d'Air Europa, com demanaven la Fiscalia i les defenses.

En canvi, sí que continua oberta la investigació per les adjudicacions públiques a l'empresari Juan Carlos Barrabés i la feina de Gómez a la Universitat Complutense. La defensa de Gómez sol·licitava arxivar la investigació, una opció que l'Audiència ha desestimat.

En la interlocutòria coneguda aquest dilluns, el tribunal torna a instar Peinado a excloure de les investigacions el presumpte paper que les acusacions atribuïen a Gómez en el rescat públic d'Air Europa, la divisió aèria del grup Globalia, l'any 2020.

L'Audiència no veu motiu per investigar-ho "mentre no apareguin fets veritablement nous de contingut incriminatori i valorats en una resolució judicial motivada". El mes de maig passat, la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ja va descartar que hi hagués delicte en aquests fets.


Canvi "significatiu" en la relació de les empreses de Barrabés

Els magistrats donen llum verda a Peinado per continuar amb les investigacions referents als contractes de l'empresa Innova Next, de Juan Carlos Barrabés, adjudicatària de diversos contractes públics en què l'Audiència ja va apreciar "prou dades objectives que legitimaven l'inici de la investigació".

Begoña Gómez, al Festival de Cinema de Sant Sebastià (Europa Press/Unanue)

L'Audiència Provincial considera "cridanera" i "veritablement significativa" la "variació quantitativa i qualitativa que experimenta la relació de les empreses del grup Barrabés amb l'administració pública en proximitat temporal amb l'obtenció de la càtedra i l'arrencada dels màsters".

En aquest sentit, la interlocutòria avala que el jutge investigui "conductes relacionades amb altres empreses i entitats respecte a la creació, idea, promoció, implementació i desenvolupament de la càtedra i els màsters" que Begoña Gómez ha codirigit a la Universitat Complutense de Madrid.

En contra de la tesi dels fiscals i la defensa, l'Audiència afirma que el fet que la Fiscalia Europea hagi assumit la investigació de "tres expedients concrets" d'adjudicacions a Innova Next no ha deixat sense contingut la causa que dirigeix el jutge Peinado.

La interlocutòria assenyala que, entre 2021 i 2022, a l'empresa se li van adjudicar onze contactes públics de diferents administracions per 21 milions d'euros i afegeix que "la perfecta adjudicació de les licitacions no impediria la comissió prèvia d'un delicte de tràfic d'influències".
 

Investigar l'activitat de Gómez és "necessari"

Pel que fa a l'activitat de Gómez a la Universitat Complutense, la interlocutòria afirma que de la càtedra que codirigia "van sortir les cartes de declaració d'interès i suport" a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) The Valley-Innova Next.

És per això que veu "necessari investigar-ne" l'activitat i obre la porta a la possibilitat que no només hi hagués un "interès professional en l'àmbit docent" de Gómez, sinó "també personal en l'àmbit empresarial" perquè era administradora d'una empresa amb un objectiu que coincideix amb el màster.

El jutge Juan Carlos Peinado

Toc d'alerta al jutge Peinado

Malgrat donar suport a part de la investigació del jutge Peinado, l'Audiència censura que el magistrat plasmés en una resolució que investigava "tots els actes, conductes i comportaments" que ha dut a terme Gómez "des que el seu marit és el president del govern".

La interlocutòria assegura que aquest text "no pot admetre's, ja que es redacta d'una manera tan genèrica i imprecisa que no s'ajusta a allò que s'ha resolt ni a la resolució de l'instructor ni al que va ordenar l'Audiència de Madrid el maig passat.
 

 

ARXIVAT A:
Judicial Pedro Sánchez
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut