La CDU guanya a Alemanya i l'extrema dreta queda segona, davant d'un SPD molt debilitat

Alternativa per Alemanya aconsegueix un 15,9% dels suports i avança l'SPD del canceller Olaf Scholz, que obté els pitjors resultats en unes eleccions europees
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions europees 2024

Victòria en solitari per a la CDU a Alemanya, la formació encapçalada per la líder del Partit Popular Europeu, Ursula von der Leyen, a les eleccions europees d'aquest 9J.

Els resultats definitius donen al partit de la dreta conservadora i al seu soci bavarès, la CSU, un 30,3% dels suports i 29 escons, molt lluny de la segona posició, que és per a Alternativa per Alemanya, AfD, el partit d'extrema dreta que obté el 15,9% dels vots, cinc punts més que el 2019, i 15 escons.

El tercer lloc és per als socialdemòcrates de l'SPD, que ha obtingut els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions europees. El partit d'Olaf Scholz --canceller des del 2021-- obté 14 escons, el 13,9% dels suports. Els Verds --socis de Scholz al govern-- són quarts, i reculen amb força, del 20,5% el 2019 a l'11,9% actual (12 escons). I un altre soci de la coalició de govern, els liberals de l'FDP, obtenen un 5,2% (5 escons).

 

En clau interna, aquests són uns mals resultats per al govern de coalició format per l'SPD, els Verds i l'FDP. Olaf Scholz, de moment, encara no ha sortit a valorar els resultats, on s'ha vist superat per l'extrema dreta. Faltarà veure, doncs, quina és la posició dels seus socis de govern. 

Ursula Von der Leyen ha comparegut des de Brussel·les per valorar la victòria del PPE i ha defensat "construir un bastió contra els extrems de dreta i esquerra": "Som una àncora d'estabilitat i els votants han reconegut el nostre lideratge els últims cinc anys."

Moments abans que avancés l'escrutini definitiu, el líder de la formació a Alemanya, Friederich Merz demanava una repetició electoral: "Instem el govern d'Olaf Scholz a corregir el seu rumb, està clar que no pot seguir així". El número dos de la formació, Jens Spahn, demanava "un canvi polític": "La coalició del semàfor ha estat derrotada un altre cop. Scholz ja no té una majoria entre la població per les seves polítiques."

Les crides a la convocatòria d'eleccions a Alemanya arriben hores després que el president francès, Emmanuel Macron, hagi dissolt l'Assemblea Nacional com a resposta a la victòria contundent de Marine Le Pen a França.

Cop d'efecte de l'extrema dreta 

El cop a la taula l'ha donat, una vegada més, l'extrema dreta, Alternativa per Alemanya, que s'ha imposat a l'SPD com a segona força amb un 15,9% dels suports, en contra del que auguraven les enquestes, i seguint amb la tendència europea.

La formació aconsegueix gairebé cinc punts més del que van sumar el 2019 i passa d'11 a 15 escons, un ascens més tímid del que en un inici apuntaven els resultats provisionals. Tot i així, l'AfD es manté immune als escàndols que ha protagonitzat, com ara l'expulsió de la família política Identitat i Democràcia al Parlament Europeu, després que el cap de llista als comicis europeus, Maximiliam Krah, relativitzés l'horror nazi afirmant que a l'organització SS "no eren tots criminals". De fet, el partit s'havia vist obligat a prohibir l'aparició en campanya del seu cap de cartell.

El copresident de la formació, Tino Chrupalla, valorava eufòric els resultats: "És un resultat històric per a nosaltres en aquestes eleccions europees. Som els segons, amics." La dirigent Alice Weidel atribuïa els resultats a un creixent "euroescepticisme": "La gent està farta de tenir tanta burocràcia de Brussel·les."

Toc d'atenció al govern de Scholz

El vot de càstig contra l'executiu d'Olaf Scholz, finalment, ha estat contundent. L'SPD s'ha quedat a la tercera posició amb el 13,9% dels vots i perd dos diputats respecte a les eleccions de 2019. 

Pitjors han estat els resultats de la candidatura de Terry Reintke, també al capdavant de la família dels Verds en l'àmbit comunitari, amb un 11,9% dels vots a Alemanya, que reculen amb força després dels 20,5 punts que van treure el 2019, quan van ser segona força.

La decepció no s'ha fet esperar entre les files socialistes. Lars Klingbeil, colíder de l'SPD, qualificava de "frustrants" els resultats de la formació, i el secretari general, Kevin Kühnert, reconeixia la derrota: "No buscarem microèxits on no n'hi ha. Hem de treballar molt honestament. Guanyem junts i perdem junts."

En la mateixa línia, els Verds han comparegut entomant el revers electoral: "No en podem estar satisfets. Estem en una situació molt diferent de la de 2019", afirmava la líder ecologista Ricarda Lang.

 

ARXIVAT A:
Alemanya Eleccions europees 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut