facebook
Brussel·les investiga l'empresa nord-americana Meta per permetre la difusió de missatges enganyosos de cara a les eleccions europees (Europa Press)

La CE investiga Meta per no frenar la desinformació a les portes de les eleccions europees

Brussel·les centra el procediment en l'empresa de Facebook i Instagram per la inacció davant la ingerència estrangera, sobretot de Rússia

La Comissió Europea ha obert una investigació contra l'empresa estatunidenca Meta en considerar que no està fent prou per combatre la desinformació a les seves plataformes Facebook i Instagram.

Brussel·les estudia si el gegant tecnològic ha incomplert la llei de serveis digitals i ha sigut massa permissiu amb la difusió de missatges enganyosos i la ingerència externa, principalment de Rússia, a les portes dels comicis al Parlament Europeu del dia 9 de juny.

De fet, el procediment contra Meta s'ha obert ara pel risc que no es protegeixi la integritat de les eleccions, ha anunciat l'eurocomissari de Mercat Interior i Serveis, Thierry Breton.


La presidenta de la Comissió, Ursula von der Layen, ha explicat que la investigació s'emprèn per preservar les democràcies: "Tenim uns mitjans per protegir els ciutadans contra la manipulació i la desinformació per part de tercers països. Si sospitem que s'estan violant les regles, hem d'actuar, especialment en temps d'eleccions."

eurocomissari thierry breton
L'eurocomissari Thierry Breton assegura que el procediment contra Meta s'ha obert pel risc que no es protegeixi la integritat de les eleccions (Europa Press)

Manca d'eines per denunciar contingut il·legal

L'executiu europeu també recrimina a Meta que limiti l'accés a dades a la societat civil per poder fer seguiment de les eleccions i que no compleixi amb les eines per denunciar contingut il·legal.

En particular, inquieten els plans de la companyia de prescindir d'eines com CrowdTangle, que permet a investigadors i periodistes fer un seguiment electoral del que passa a les xarxes, i el fet de no tenir intenció de reemplaçar-la per cap altra.

A més, creuen que les eines de Facebook i Instagram perquè els usuaris notifiquin continguts il·legals són ineficaces i contràries a la llei de serveis digitals.

La Comissió demana a Meta que hi posi remei, però al contrari del que va fer la setmana passada amb TikTok, no imposa per ara mesures cautelars. En cas d'emprendre accions contra la companyia, l'executiu podria aplicar sancions de fins al 6% de la facturació global de Meta.

 

 

ARXIVAT A:
Digital
Anar al contingut