Vista aèria de la central nuclear de Txernòbil (Reuters/Gleb Garanich)

La central nuclear de Txernòbil, en mans de Rússia segons Ucraïna

Txernòbil, a tocar de la frontera amb Bielorússia, té importància geoestratègica perquè és la via més ràpida per arribar a Kíev
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

La central nuclear de Txernòbil està sota control de les tropes russes. Així ho ha assegurat aquest dijous a la tarda un assessor de l'oficina presidencial d'Ucraïna a l'agència Reuters.

Segons la mateixa font, ara mateix, és impossible determinar si la central nuclear ha patit danys o si està en perill. "Aquesta és una de les amenaces més greus d'Europa actualment", ha afirmat aquest assessor, que ha afegit que Rússia ha llançat "un atac absolutament irracional".

Unes hores abans el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegurava que els soldats del país desplegats a la central estaven "sacrificant les seves vides perquè no es repeteixi la tragèdia del 1986", en referència a l'accident nuclear.

Minuts abans, el Ministeri de l'Interior havia anunciat que hi havia combats prop del dipòsit de residus nuclears, on les forces russes han arribat provinents de Bielorússia.

"Les tropes dels ocupants han entrat a la zona de la central elèctrica de Txernòbil des de Bielorússia. Els membres de la Guàrdia Nacional que protegeixen el dipòsit estan oposant una forta resistència."

El ministeri també ha advertit que, si el dipòsit fos destruït pels atacs d'artilleria de l'adversari, la pols radioactiva cobriria Ucraïna, Bielorússia i els països de la Unió Europea.

Segons una font de seguretat russa, a primera hora d'aquest dijous, militars russos ja s'havien concentrat a l'anomenada zona d'exclusió de Txernòbil amb la intenció de controlar el reactor com un avís a l'OTAN que no intervingui militarment.

En previsió d'un atac rus, les forces ucraïneses vigilaven feia setmanes la zona d'exclusió, separada de Bielorússia pel riu Príspiat, que dona nom a la població on vivien els treballadors de la planta nuclear i que ara és una ciutat fantasma.

Imatge de fa uns dies de forces ucraïneses desplegades a Príspiat, per protegir la zona d'exclusió de Txernòbil (Reuters/Gleb Garanich)

El quart reactor de la central de Txernòbil va explotar l'abril del 1986 i va contaminar gran part d'Europa. La radioactivitat que es va escampar equival a 500 bombes atòmiques com la que es va llançar a Hiroshima.


Interès geoestratègic

L'interès rus per controlar Txernòbil no té massa a veure amb el valor estratègic de la central nuclear que va explotar el 1986, sinó per la seva situació geogràfica.

Perquè Txernòbil, a tocar de la frontera amb Bielorússia, és el punt més pròxim des d'aquesta frontera fins a la capital d'Ucraïna, Kíev, poc més de 100 quilòmetres. És, per tant, el punt per on han entrat les tropes russes a través de Bielorússia per arribar-hi ràpidament.

De fet, aquest mateix dijous l'exèrcit rus ja havia arribat a l'aeroport Antonov, a pocs quilòmetres de Kíev, i s'ha preparat per entrar a la capital, cosa que han començat a fer aquest divendres al matí.

La distància de Txernòbil a Kíev és de poc més de 100 quilòmetres, la via més ràpida a la capital per a l'exèrcit rus

L'AIEA tem per possibles danys a Txernòbil

L'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) ha demanat aquest dijous "màxima moderació" a Ucraïna per evitar qualsevol dany a les instal·lacions nuclears del país, com és el cas de Txernòbil, la central del qual ha estat presa per les Forces Armades russes com a part de la seva ofensiva.

Pel que fa a la central nuclear de Txernòbil, Ucraïna ha informat a l'AIEA que "forces armades no identificades" han pres el control de totes les instal·lacions, ubicades dins de la zona d'exclusió habilitada després del desastre del 1986.

El director general de l'organisme, Rafael Mariano Gross, ha confirmat que "no hi ha hagut víctimes, ni destrucció" a aquestes instal·lacions i ha emfatitzat que és "de vital importància" que les operacions es duguin a terme amb "seguretat".

El director general de l'AIEA ha recordat que "qualsevol atac armat i amenaces contra les instal·lacions nuclears dedicades a fins pacífics són una violació dels principis de les Nacions Unides, el Dret Internacional i l'Estatut de l'Agència", tal com es va estipular a una resolució del 2009.

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia Vladímir Putin
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut