El cap de la CIA, William Burns ha parlat en una universitat de Geòrgia (Reuters/Tasos Katopodis)

La CIA adverteix que l'amenaça nuclear de Rússia no s'ha de prendre "a la lleugera"

El cap de l'agència d'intel·ligència nord-americana assegura, en tot cas, que no han vist cap evidència tangible que faci augmentar la seva preocupació
Redacció
TEMA:
Ucraïna

Si té més contratemps militars, Rússia podria recórrer a les armes nuclears tàctiques a Ucraïna. Així ho ha advertit el cap de la CIA, William Burns, davant una amenaça que, diu, no s'ha de menystenir.

"Atesa la hipotètica desesperació del president Putin i els líders russos, pels contratemps amb què s'han trobat militarment, ningú no es pot prendre a la lleugera l'amenaça que suposa que es pugui recórrer a armes nuclears tàctiques o de baixa potència."

Per "contratemps militars" s'entén la retirada de les tropes russes de Kíiv o, més recentment, l'enfonsament del vaixell insígnia de la flota russa al mar Negre.

En tot cas, en una trobada amb estudiants universitaris a Geòrgia, el responsable de l'agència d'intel·ligència nord-americana ha afegit que per ara "no hem vist cap prova tangible com desplegaments o mesures militars que puguin agreujar les nostres preocupacions".

Això, ha apuntat, malgrat que el Kremlin ha flirtejat en més d'una ocasió amb la possibilitat de fer servir les seves forces nuclears. De fet, aquest mateix dijous, Dmitri Medvédev, vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia i home de la màxima confiança del president rus, ha amenaçat que hauran de desplegar armes nuclears al mar Bàltic si Suècia i Finlàndia es converteixen en socis de l'OTAN.

Evitar la tercera guerra mundial

Bruns ha explicat que, arribat el cas i seguint la doctrina "escalada-desescalada", Rússia podria utilitzar una arma nuclear de poca potència per recuperar l'avantatge en cas de conflicte convencional amb Occident. Ara bé, aquesta possibilitat implicaria que "l'OTAN intervé militarment sobre el terreny a Ucraïna" i ha subratllat que "això no és un fet, com ha deixat clar el president, que estigui previst".

De fet, el cap de la CIA ha insistit que Joe Biden vol evitar una tercera guerra mundial. Per això, Washington ha evitat tancar l'espai aeri ucraïnès o ha rebutjat la proposta de Polònia d'enviar avions de caça a Ucraïna.

Les armes nuclears tàctiques i de baix rendiment es refereixen a les dissenyades per al camp de batalla, de les quals s'estima que Rússia en té unes 2.000 i poden ser llançades per forces aèries, navals i terrestres.

El cap de la CIA ha definit Putin com un líder "venjador" i "tossut"(Sputnik/Mikhail Klimentyev)

"Putin estava equivocat"

Burns també ha narrat que Biden el va enviar a Moscou al novembre "per transmetre directament a Putin i a alguns dels seus assessors més propers la nostra preocupació sobre els seus plans de guerra i les conseqüències per a Rússia" si els tiraven endavant.

"Em va preocupar el que vaig sentir", ha afegit. Segons ell, Putin --que situa en una barreja de "greuges, ambició i inseguretat"-- semblava convençut que les seves forces "aconseguirien una victòria ràpida i decisiva amb uns costos mínims". "Es va demostrar que estava equivocat", ha conclòs.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut