Seu de la CIa
La CIA ha publicat un informe amb les seves conclusions sobre l'origen de la covid-19 (REUTERS/Evelyn Hockstein)

La CIA apunta a una fuga d'un laboratori xinès com l'origen "més probable" de la covid-19

L'agència d'intel·ligència nord-americana, però, continua avaluant tots els escenaris, inclòs el de les causes naturals

RedaccióActualitzat

Fa cinc anys que la ciutat xinesa de Wuhan es confinava en un intent d'aturar l'expansió d'un nou coronavirus. Darrere van venir ciutats de tot el món en una pandèmia, l'origen de la qual és un misteri encara i ha tingut diverses versions.

La darrera, la de la CIA. L'agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units considera que l'explicació "més probable" és que la covid-19 s'originés per la fuga d'un laboratori xinès, que no pas per causes naturals.

"La CIA considera, amb baixa certesa, que és més probable que la pandèmia de la covid-19 tingui un origen relacionat amb una investigació que en un origen natural, segons el conjunt d'informes disponibles", apunta un comunicat de la intel·ligència nord-americana.

Això és el que recull l'informe elaborat per l'administració de Joe Biden, que ara ha publicat el nou director de la CIA, John Ratcliffe, a instància del Congrés. Ratcliffe ha mantingut des de fa temps que el virus va sorgir d'una filtració a l'Institut de Virologia de Wuhan.

En aquest document, l'agència també detalla que "continua avaluant que tant els escenaris d'origen relacionats amb la investigació com els d'origen natural de la pandèmia de la covid-19 segueixen sent plausibles".

Mentrestant, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) continua reclamant a la Xina més informació, tot i que Pequín assegura que ha entregat totes les dades disponibles.

Dues infermeres es preparen per entrar a l'UCI del Clínic per atendre un pacient amb covid durant la pandèmia
Dues infermeres es preparen per entrar a l'UCI del Clínic per atendre un pacient amb covid durant la pandèmia (ACN/Laura Fíguls)

Les xifres oficials

Cinc anys després del primer cas d'una persona infectada pel virus de SARS-CoV-2, l'OMS ha quantificat l'impacte de la malaltia en més de 7 milions de morts en 234 països des de l'esclat de la pandèmia.

La majoria d'aquestes morts van ser durant els anys 2020, 2021 i 2022. A partir del tercer any, les xifres de mortalitat van anar baixant a mesura que van aparèixer les vacunes. Sobre el nombre total de positius, l'OMS el xifra en més de 776 milions els casos confirmats de covid-19.

ARXIVAT A:
Estats UnitsCoronavirus Covid-19
Anar al contingut