EVOLUCIO PRESSIÓ 19 GENER
EVOLUCIO PRESSIÓ 19 GENER
Barcelona

La ciclogènesi explosiva ha portat bones pluges a Catalunya

La ciclogènesi explosiva ha deixat pluges i nevades molt benvingudes a Catalunya. La davallada de la pressió atmosfèrica va ser espectacular dissabte a la tarda. L'últim efecte de la pertorbació serà el vent.

Alberto AlcántaraActualitzat
La imponent borrasca atlàntica que ens ha creuat les últimes hores ha tingut efectes més aviat positius a Catalunya, i d'altres dignes d'estudi, com ara l'evolució de la pressió atmosfèrica. El paisatge d'aquest diumenge era ben blanc a moltes muntanyes del país, mentre que els pluviòmetres d'algunes comarques han enregistrat grans quantitats de pluja molt benvinguda. La pertorbació s'ha comportat de la manera prevista en general, deixant més precipitacions al vessant sud del Pirineu, tot i que no s'han assolit els registres extrems previstos en alguns indrets d'aquest sector. Aquest fet ens ha estalviat complicacions en forma de desbordaments dels rius. 

Bones pluges

Els registres de precipitació van des dels gairebé 100 mm de Boí - Taüll fins a les dècimes recollides en les comarques menys afectades per aquest temporal, localitzades principalment al nord-est del país. Hi ha valors de 60 mm a Espot, 52 a Gisclareny, 40 a la Pobla de Segur, 32 a Vilanova de Meià, 26 a Monistrol de Montserrat o  22 a Font-rubí. L'aigua va fondre la neu a cotes baixes, però hi ha acumulacions d'un metre a Boí, 60 cm. a cotes superiors a 2000 m. al Port del Comte i 35 a Masella.

Davallada de la pressió atmosfèrica
 
El tret característic d'aquesta borrasca, batejada oficiosament com "Gong" ha sigut el ràpid i fort descens de la pressió atmosfèrica. Quan la pressió a l'ull de la borrasca baixat tan ràpidament fa que parlem d'un episodi de ciclogènesi explosiva. A les nostres latituds, es considera així quan aquesta pressió baixa al voltant dels 18-20 mil·libars en 24 hores. En la seqüència de mapes adjunta es mostra l'evolució de la borrasca des de divendres al matí fins diumenge al migdia. Es pot comprovar la davallada de la pressió en les primeres 24 hores de l'episodi, quan passa dels 1.000 hPa als 972 hPa. El fenomen necessita condicions favorables als nivells alts de l'atmosfera, com ara l'existència d'una pertorbació o d'un solc d'aire fred, fet que s'ha donat en aquest cas.


A Catalunya, els baròmetres també han registrat caigudes espectaculars al llarg de les últimes hores. En molts casos han marcat fites històriques, com ara la que ens indicava en Josep Pascual, observador de l'Estartit.

Allà, la pressió atmosfèrica va baixar fins els 981,2 hPa al nivell del mar. Aquest registre suposa la segona pressió atmosfèrica més baixa enregistrada des de l'any 1969. Ha sigut la sisena vegada que ha baixat per sota els 985 hPa. Els altres valors destacats de la sèrie van ser:

984 hPa (gener de 1969)
972,5 hPa (30 de gener de 1986, la pressió més baixa de la sèrie)
983,3 hPa (octubre de 2003)
983,2 hPa (gener de 2009)
982,6 hPa (novembre de 2010) 

La rapidesa en la davallada de la pressió la demostren dades com les registrades pel Sergi Rodríguez a Sant Andreu, Barcelona. El Sergi ens ha comentat que ha mesurat una baixada de 20,9 hPa en 24 hores i de 28,1 hPa des de les 00h del dia 18. En Frederic, de Sant Esteve Sesrovires, ens ha enviat la sèrie de dades fins a les 20 hores, representades en aquesta gràfica que hem completat amb les dades de l'observatori d'Arenys de Mar fins a les 24 hores:

La conseqüència més visible de la caiguda de la pressió atmosfèrica ha sigut l'augment del nivell del mar, que en el cas de l'Estartit ha estat al voltant dels 40 centímetres respecte al nivell zero. L'Oriol Rodríguez, observador de Badalona, ha deixat constància de l'augment del nivell de l'aigua en la seguent fotografia comparativa:

La primera correspon al 4 de gener, amb episodi anticiclònic i, per tant, d'altes pressions. Dissabte, la pressió va caure fins als 979.6 hPa, segons les dades del seu baròmetre.

L'Oriol ens indicava que aquest era un valor rècord de la seva sèrie, que comença en 2004. Com a curiositat, el 3 de gener d'aquest mateix mes es va assolir el valor més alt de la sèrie, amb 1037.9 hPa.

 
Vent huracanat

El vent està sent el tercer factor destacable d'aquest episodi, i el més significatiu d'aquest diumenge de retirada de la pertorbació. El mestral de l'extrem sud bufa huracanat, amb cops de fins a 129 km/h a La Sénia, 128 a Mas de Barberans, 122 a l'Albiol o 111 al Perelló, segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya i la xarxa de Meteoclimatic. A l'Empordà i el Pirineu també hi ha alguns cops forts o molt forts, com ara els 108 km/h de Portbou o els 80 km/h d'Espot. El vent continuarà bufant, però anirà de baixa al llarg de la tarda.
Anar al contingut