El cistell de la compra s'encareix, però no tant: consulta què puja i què baixa
La desaparició de l'IVA reduït de l'electricitat i l'augment dels carburants i els paquets turístics impulsen el repunt de l'IPC
Repunt dels preus al març. A Catalunya, la inflació interanual s'ha situat al 3,1%, per sota de la mitjana del conjunt d'Espanya, que és del 3,2%, quatre dècimes més que al febrer, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que confirma les dades de l'IPC avançat, publicades fa quinze dies.
El motiu principal d'aquest repunt de l'índex de preus al consum (IPC), després que al febrer els preus es moderessin, és l'encariment de la factura de l'electricitat, que torna a l'IVA del 21% perquè ja no té l'IVA reduït del 10%.
També ha augmentat el preu dels carburants i dels paquets turístics.
En canvi, el preu dels aliments segueix moderant-se: pugen, però menys que l'any passat, i se situen en el 4,3%. En l'últim any s'ha reduït en més de 12 punts.
Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte ni els preus de l'energia ni dels aliments no elaborats, es modera, fins al 3,3%, el seu nivell més baix des del febrer del 2022.
La inflació interanual de Catalunya és més alta que en tres territoris: Melilla (2,7%), La Rioja i Cantàbria (3% totes dues), i és igual que la d'Andalusia, Astúries, Castella i Lleó i Madrid (3,1%).
Per sobre, en canvi, queden Extremadura (3,6%), les Canàries (3,5%), Galícia (3,5%), Navarra (3,4%), Castella-la Manxa, Múrcia, i el País Valencià (3,3%) i Aragó, Balears, Melilla i País Basc, que igualen la mitjana espanyola (3,2%).
- ARXIVAT A:
- IPC