La seva feina ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, com el Premi Nacional de Cultura 2014, atorgat per la Generalitat (ACN/Mar Rovira)

La clown Pepa Plana, Premi Nacional de Circ del Ministeri de Cultura

Nascuda a Valls, va crear la seva pròpia companyia i ha girat per Europa i l'Amèrica Llatina
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Art

La vallenca Pepa Plana ha estat guardonada aquest dijous amb el Premi Nacional de Circ 2022 "per ser pionera a posar la dona al focus de la creació circense, i concretament a l'àmbit del pallasso". El premi el concedeix el Ministeri de Cultura i Esport i està dotat amb 30.000 euros.

El jurat també ha subratllat la seva aportació i "innovació del llenguatge clownesc". El ministeri concedeix anualment aquest premi, que reconeix l'activitat d'entitats i professionals espanyols del circ tant a Espanya com a l'estranger.

Pepa Plana va néixer a Valls el 1965 i és la directora artística de la companyia que porta el seu nom. Pel ministeri, la Companyia Pepa Plana és un referent a l'Estat i a Europa en el gènere, per la qualitat dels seus espectacles i per la seva contribució a la visualització de les pallasses.

La premiada també és directora artística del Festival Internacional de Pallasses d'Andorra, una cita destacada de l'àmbit del circ.

Plana és llicenciada a l'Institut del Teatre de Barcelona (ACN/Pau Cortina)


Trajectòria consolidada amb companyia pròpia

Llicenciada a l'Institut del Teatre de Barcelona l'any 1989, després dels seus primers passos al sector va participar a la fundació de la companyia Pretèrit Perfecte, amb la qual van produir tres espectacles.

El 1998 va crear la seva pròpia companyia amb l'objectiu de fer teatre de pallassos per a públic adult.

Amb aquesta companyia ha fet 12 espectacles, entre els quals "De Pe a Pa" (1998), "Giulietta" (2000), "Hatzàrdia" (2004), "L'atzar" (2004) i "Penèlope" (2010).

El jurat ha subratllat la seva aportació i "innovació del llenguatge clownesc" (ACN/Pau Cortina)

A partir del 2011 inaugura una nova etapa, vinculada a destacats artistes del sector. A "Èxode" (2011) comparteix escenari per primera vegada amb dos reconeguts pallassos més: Joan Montanyès, Monti, i Joan Valentí, Nan.

El 2012 i el 2013 col·labora amb el Cirque du Soleil en la creació i gira de l'espectacle "Amaluna".

Després d'aquesta experiència, continua la producció amb la seva companyia als espectacles "Despistats" (2014), "Paraíso Pintado" (2016) i "Suite" (2017).

Pel ministeri, la Companyia Pepa Plana és un referent a l'Estat i a Europa en el gènere (ACN/Pau Cortina)

A "Veus que no veus" (2019) incorpora per primera vegada un duo de pallasses que es converteix en trio a "Si tu te'n vas" (2022).

Els seus espectacles han girat també per Europa i l'Amèrica Llatina i la seva feina ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, com el Premi Nacional de Cultura 2014, atorgat per la Generalitat de Catalunya.

El premi a Pepa Plana se suma al que ha obtingut els catalans Josep Maria Miró, Premi de Literatura DramàticaSílvia Pérez Cruz, Premi de Músiques Actuals; Ana Morales, Premi de Dansa; i Ferran Alberich, Premi de Patrimoni Cinematogràfic i Audiovisual.

Pepa Plana va néixer a Valls el 1965 i és la directora artística de la companyia que porta el seu nom (Wikimedia Commons)
ARXIVAT A:
Art
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut