Berlusconi, entre Giorgia Meloni, dels Germans d'Itàlia, i Matteo Salvini, de la Lliga Nord (Reuters)

La coalició de Berlusconi es perfila com a favorita per formar govern a Itàlia

Segons els sondejos, els antisistema 5 Estrelles podrien guanyar les eleccions de diumenge, però tot apunta que la coalició de Forza Italia i la Lliga Nord sumarà més vots
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions

S'acaba la campanya a Itàlia per a les legislatives de diumenge. Els sondejos situen al capdavant el moviment antisistema 5 Estrelles. Com fa cinc anys, serà segurament el partit més votat, però difícilment podrà governar perquè la nova llei electoral castiga qui no forma coalició. Això beneficia la coalició formada pel partit de centredreta Forza Italia -de l'inhabilitat Berlusconi- i la ultradretana Lliga Nord, que és favorita per formar govern.

Antonio Tajani, actual president del Parlament Europeu, ja ha acceptat l'oferta de Berlusconi per ser primer ministre, si es compleixen els pronòstics.

Segons els sondejos, Cinc Estrelles, la formació reforçada pel descontentament dels electors per la política institucional dels últims anys, guanyaria els comicis amb una forquilla d'entre el 25% i el 28% dels vots. El governamental Partit Democràtic, de l'ex-primer ministre Matteo Renzi, n'aconseguiria entre el 22% i el 25%.

Ni l'un ni l'altre podran impedir que la suma del centredreta tingui entre el 31% i el 36% dels vots (Forza Italia, entre un 16% i un 17%; la Lliga Nord, entre un 13% i un 14%, i els també ultradretans Germans d'Itàlia, entre un 4% i un 5%). Berlusconi, doncs, tot i que encara està inhabilitat, té totes les de guanyar. Una altra cosa és que ni ell ni ningú obté el 40% necessari per governar. S'haurà de pactar, i això no serà fàcil.

 

 

Últims missatges de la campanya

Els partits han afrontat la recta final de la campanya electoral amb programes que inclouen propostes com les de crear nous ministeris, com ara el de la Tercera Edat, el de la Marca Itàlia o el de Discapacitats. En tot cas, els analistes polítics coincideixen a assenyalar que es tracta, en molts casos, de propostes poc menys que fantasioses.

En el seu últim acte de campanya, el líder de Cinc Estrelles, Luigi Di Maio, ha assegurat que és el començament de "l'era del govern", en la qual, com a primera mesura, eliminarà el sou vitalici dels polítics. Di Maio, de 31 anys, s'ha presentat com a representant de "la primera força política del país", tal com apunten els sondejos. El partit més votat sense coalicions.

 

 

A l'altra banda, la Forza Italia d'un Berlusconi més actiu que mai encapçala la coalició, al costat de la Lliga Nord, de Matteo Salvini, i els Germans d'Itàlia, de Giorgia Meloni. L'incombustible polític italià, de 81 anys, no es pot presentar a primer ministre ja que el van condemnar per frau fiscal fa cinc anys. Però, encara que sigui a l'ombra, l'encara líder de Forza Italia està disposat a portar la seva formació a governar novament el país.

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut