Oferir una atenció més personalitzada, objectiu de la inclusió dels factors socials en l'historial mèdic
Més de 2 milions de funcionaris són atesos per mútues privades de salut a través de Muface, Ifsas i Mugeju

Crisi a Muface: el govern espanyol intenta salvar la cobertura mèdica privada dels funcionaris

L'executiu proposa un augment del 17% en les primes dels assegurats, però DKV, SegurCaixa Adeslas i Asisa no es pronuncien encara sobre si l'increment és suficient per mantenir el servei

Actualitzat

El govern espanyol mou fitxa en la crisi a Muface, la mutualitat que dona cobertura sanitària a 1,5 funcionaris d'arreu de l'Estat --en actiu i jubilats-- a través d'asseguradores privades. A Catalunya, la fan servir unes 70.000 persones i la immensa majoria són docents.

Aquest dimarts el Consell de Ministres ha autoritzat la licitació del concert econòmic i ha posat 304 milions més sobre taula. De manera que la contractació de les companyies que presten serveis mèdics als treballadors públics serà de 2.681 milions d'euros, en total, per als anys 2025 i 2026.

Si aquest any la prima anual mitjana per mutualista --el que rep la companyia per cadascun dels assegurats-- és de 1.032,12 euros, el 2025 augmentarà un 16,5% i el 2026 un 0,5% més, així que passarà a ser de 1.208,81 euros, un increment total del 17%.

I el govern espanyol destaca que es tracta de l'augment més gran de la història.


La pilota, a la teulada de les asseguradores

La pilota, ara, és a la teulada de les empreses, que havien amenaçat de deixar de prestar el servei si la proposta econòmica era insuficient.

Les asseguradores que ara tenen conveni amb Muface són DKV, SegurCaixa Adeslas i Asisa. Consultades per 3Cat, cap de les tres s'ha volgut pronunciar encara sobre si la proposta els sembla satisfactòria. Asseguren que ho faran quan se'ls comuniqui de manera oficial.

Els últims dies, però, fonts del sector havien dit que la seva reclamació passava per un increment de fins al 40%. I la mateixa direcció general de Muface havia proposat al govern espanyol una pujada del 24%.

Per la seva part, la portaveu del govern, Pilar Alegría, ha dit aquest dimarts que l'executiu ja s'ha posat en contacte amb les asseguradores.


El sindicat CSIF ho veu insuficient

Qui sí que s'ha pronunciat és el sindicat CSIF, que considera "insuficient" la proposta del govern i ha advertit que convocarà mobilitzacions si hi ha retallades en el servei.

Destaquen, precisament, que la millora plantejada pel govern queda molt lluny de l'augment del 24% que va proposar la direcció de Muface i lamenten que no hi ha prou diners sobre la taula per afrontar els "problemes d'infrafinançament del sistema".


El 31 de desembre, data clau

El problema és econòmic: les companyies d'assegurances sostenen que el govern espanyol no els paga prou i que donar servei mèdic als funcionaris els suposa pèrdues de 200 milions d'euros anuals entre totes tres.

I per això han fet un ultimàtum: o els apugen l'assignació econòmica o el 31 de desembre deixaran de prestar el servei.

Per mirar de redreçar la situació, representants de l'executiu espanyol i de les asseguradores han estat negociant aquests dies per intentar desbloquejar la negociació del conveni per al 2025 i el 2026.


Altres asseguradores van sortir del concert

Entre el 2022 i el 2024, DKV, SegurCaixa Adeslas i Asisa van prestar el servei a Muface a canvi de 3.571 milions d'euros entre els tres anys.

Ara només hi ha 3 companyies, però altres asseguradores, com Sanitas o Caser, ja van decidir sortir d'aquest concert en un passat perquè van considerar que no els sortia a compte.


Com funciona Muface?

Cada any, els funcionaris poden triar entre acollir-se als serveis mèdics de la Seguretat Social o bé tenir cobertura mèdica amb una de les tres companyies asseguradores adscrites a Muface. I 8 de cada 10 trien aquesta segona opció.

Els funcionaris que tenen l'opció de tenir cobertura de salut a través de companyies privades són els que treballen en els ministeris de l'administració general de l'Estat.

També s'hi inclouen altres funcionaris de cossos específics, com els inspectors d'Hisenda o els diplomàtics. I, a Catalunya, el gruix més gran són docents, d'educació primària, secundària i universitària.


Un col·lectiu cada cop més envellit

Es tracta d'un col·lectiu cada cop més envellit: des del 2011, l'edat mitjana dels mutualistes ha augmentat 7 anys i se situa per sobre dels 46.

De fet, el 40% dels funcionaris a què SegurCaixa Adeslas dona servei té més de 55 anys, segons informa la companyia. I l'edat, argumenten les asseguradores, és un factor clau a l'hora d'usar els serveis mèdics amb més freqüència.

Argumenten, a més, que l'augment de costos sanitaris també es deu a l'increment de preus i a la inclusió de cobertures més àmplies i tractaments d'última generació en els últims concerts. I afegeixen que, des de la pandèmia, la gent fa servir més els recursos mèdics.


Cobertura mèdica privada també a jutges i militars

El conveni de Muface expira el 31 de desembre, com el d'altres dues mutualitats: IFSAS i MUGEJU.

Es tracta de l'Institut Social de les Forces Armades, que dona cobertura a prop de 600.000 membres de l'exèrcit i la Guàrdia Civil, i de la Mutualitat General Judicial, que inclou jutges, fiscals, lletrats i altres funcionaris de l'administració de Justícia: més de 90.000 persones.

Entre les tres mutualitats, aquesta col·laboració publicoprivada té més de 2,1 milions de beneficiaris. I, en cas que el concurs quedés desert, haurien de recórrer a un sistema públic de salut ja força saturat.

 

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut