L'actual senadora Lidia Thorpe quan va jurar el càrrec de diputada al Congrés, l'octubre del 2020 a Canberra (Wikipedia - Australian Greens)

La "colonitzadora reina Elisabet II", el jurament d'una senadora aborigen australiana

Lidia Thorpe, dels Verds Australians, té avantpassats de tres ètnies aborígens, i reclama que la Constitució reconegui les primeres nacions d'Austràlia
Redacció Actualitzat
TEMA:
Austràlia

La nova senadora dels Verds Australians, Lidia Thorpe, va intentar jurar el càrrec aquest dilluns dient que la reina Elisabet II d'Anglaterra, encara cap d'estat d'Austràlia, és una "colonitzadora".

Thorpe, que és descendent de tres ètnies aborígens diferents, va voler remarcar així i amb el puny dret aixecat la seva opinió sobre la història del país.

La presidenta del Senat, Sue Lines, la va comminar a no modificar la fórmula del jurament, i Thorpe va acabar fent-li cas, però llegint-la amb un to irònic:

Lidia Thorpe: "Jo, Lidia Thorpe, sobirana, juro solemnement i sincerament que seré fidel i mantindré una lleialtat veritable a la colonitzadora sa majestat la reina Elisabet II."

Una altra senadora: "No ets senadora si no ho fas bé."

Sue Lines: "Senadora Thorpe, ha de recitar el jurament tal com està imprès a la targeta."

 

A Twitter, Thorpe va defensar l'acció dient que havia exercit "la sobirania que no s'ha cedit mai":

 

Les primeres nacions d'Austràlia

Lidia Thorpe, de 49 anys, té avantpassats de les ètnies djabwurrung, gunnai i gunditjmara, i és la primera senadora d'origen aborigen procedent de l'estat de Victòria.

Té un discurs radical en defensa de les anomenades primeres nacions d'Austràlia, i ja ha intervingut al Senat per reclamar que el Partit Laborista compleixi les promeses que els ha fet.

Thorpe ha interpel·lat directament el primer ministre laborista Anthony Albanese, guanyador de les eleccions del maig que van posar fi a 10 anys de governs conservadors.

El nou primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, amb la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, el 8 de juliol a Sidney (Reuters) 

Reconèixer les minories indígenes

La promesa feta per Albanese és canviar la Constitució d'Austràlia per incloure-hi el reconeixement a la minories indígenes i perquè el govern hagi de consultar-les en les decisions que els hagin d'afectar.

Antiga colònia del Regne Unit, Austràlia es considera un país independent des del 1901, però durant dècades va mantenir relacions molt estretes amb l'antiga metròpoli i ha tingut sempre el titular de la corona anglesa com a cap d'estat.

Segons les enquestes, la majoria d'australians estarien a favor de convertir el seu país en una república, però fins ara no hi ha hagut acord en com s'hauria d'escollir el nou cap de l'estat.


La república haurà d'esperar

En l'última campanya electoral s'ha reactivat el debat, amb Albanese com a ferm partidari del canvi, que a més es va autodefinir com a "primer ministre de la república" d'Austràlia.

Aquest diumenge Albanese va dir a la cadena de notícies CNN que "dona suport a una república", però que aquesta és una qüestió que haurà d'esperar:

"La nostra prioritat en aquest mandat és el reconeixement de les persones de les primeres nacions a la nostra Constitució."

El primer ministre d'Austràlia Anthony Albanese amb el president de les Illes Salomon, Manasseh Sogavare, el 13 de juliol en una cimera al Pacífic (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Regne Unit Austràlia Reina Elisabet II
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut