La combinació de 3 fàrmacs es mostra efectiva en malalts lleus o moderats de Covid-19
En un assaig clínic en fase 2 fet a Hong Kong, s'ha escurçat de 12 a 7 dies el temps que el virus es detecta a les mucoses i ha reduït l'estada a l'hospital
La combinació de tres fàrmacs antivírics ha donat resultats positius en malalts de Covid-19 amb símptomes lleus o moderats. Es tracta d'un assaig clínic en fase 2 i els resultats es publiquen a The Lancet.
L'estudi és obra d'un ampli equip liderat per Kwok-Yung Yuen, de la Universitat de Hong Kong, i s'ha fet amb 127 adults ingressats a sis hospitals públics d'aquesta ciutat.
Els participants tenien una mitjana d'edat de 52 anys i estaven ingressats perquè a Hong Kong tothom que dona positiu en el test de Covid-19 és admès en un hospital.
Es van dividir en dos grups de manera aleatòria. A 86 malalts se'ls va administrar una combinació de lopinavir-ritonavir, ribavirina i interferó beta-1b. A la resta se'ls va donar només lopinavir-ritonavir.
Tots dos grups van rebre, també, el tractament estàndard amb antibiòtics, corticosteroides i, si calia, respiració assistida i diàlisi.
Els resultats indiquen que amb la combinació de fàrmacs es va trigar 7 dies, de mitjana, a aconseguir que no hi hagués càrrega viral detectable en les mostres de nas o de faringe. Els integrants del segon grup trigaven 12 dies de mitjana.
El triple tractament també va ser més ràpid a l'hora d'alleugerir els símptomes 4 dies per 8 en el segon grup i va permetre que els malalts rebessin abans l'alta de l'hospital 9 dies contra 14,5 de mitjana.
No hi va haver diferències en els dos grup en els efectes secundaris, que majoritàriament van ser poc importants.
Falta assajar-ho en malalts greus
El fet de reduir el temps que el virus és detectable i transmissible també disminueix el risc de contagi dels treballadors sanitaris, explica l'investigador principal, Kwok-Yung Yuen, que afegeix això:
"Malgrat aquestes encoratjadores troballes, hem de confirmar en un ampli assaig de fase 3 que l'interferó beta-1b, sol o en combinació amb altres fàrmacs, és efectiu en pacients amb una malaltia més greu, en la qual el virus ha tingut més temps per replicar-se."
Investigacions anteriors havien mostrat que la combinació de lopinavir-ritonavir utilitzat per tractar el VIH o virus de la sida i de ribavirina que s'administra contra l'hepatitis C reduïa de forma significativa la insuficiència respiratòria i la mortalitat en pacients que van tenir SARS (síndrome respiratòria aguda greu) en el brot del 2003.
D'altra banda, l'interferó beta-1b, dissenyat per tractar l'esclerosi múltiple, redueix la càrrega viral i millora l'estat dels pulmons en animals amb MERS (síndrome respiratòria de l'Orient Mitjà). Els interferons són proteïnes que l'organisme produeix de forma natural en resposta a una infecció vírica.
Tant la SARS com la MERS estan provocades per coronavirus.
L'experiència amb la grip aconsella tractar els malalts hospitalitzats amb combinació de fàrmacs, tant perquè és més efectiu com per minimitzar el risc de resistència a aquestes substàncies.
Per això, els autors van fer la prova, tenint en compte que en el cas del SARS-CoV-2 la càrrega viral arriba a un pic en el moment que es comencen a manifestar els símptomes. Els investigadors diuen que no han trobat cap altra publicació d'un assaig clínic controlat i aleatori fet amb aquests tres fàrmacs contra la Covid-19.
Els investigadors reconeixen algunes limitacions de l'estudi. Així, no era de doble cec i, per tant, els pacients i els metges sabien qui rebia el triple tractament i qui no. I això pot donar lloc a suggestions en les sensacions del malalt o en la interpretació del metge.
Però consideren que els resultats suggereixen que l'interferó beta 1-b pot ser un element clau en el tractament combinat. Els futurs assajos de fase 3 confirmaran o refutaran aquesta suposició.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científica