La Comissió de Venècia avala definitivament l'amnistia amb alguns matisos

Recomana acotar l'àmbit d'aplicació de la llei d'amnistia perquè considera que ofereix una cobertura massa vaga

RedaccióActualitzat

Després que s'aprovés aquest dijous la llei d'amnistia al Congrés, la Comissió de Venècia ha donat llum verda al seu informe final i avala el text com un instrument legítim en un procés de "reconciliació" política i social. També reconeix l'existència d'altres lleis d'amnistia en diferents països europeus.

L'òrgan, però, fa una sèrie de consideracions. En primer lloc, demana acotar l'àmbit d'aplicació temporal i material de la llei d'amnistia. Considera que cobreix un període massa ampli i ofereix una cobertura massa vaga.

En aquest sentit, l'informe de la Comissió de Venècia deixa clar que "l'amnistia és una mesura impersonal" i insisteix que "els criteris per a la seva aplicació no s'han de dissenyar per cobrir a persones específiques".

També discrepa del fet que s'hagi tramitat per un procediment d'urgència i que s'hagi aprovat per una majoria absoluta i no qualificada, sobretot per tota la divisió que genera la qüestió.

Sobre el terrorisme, recorda que aquest delicte no pot quedar amnistiat si hi ha hagut vulneracions greus de drets humans, un punt que ja recull l'actual llei després d'haver incorporat esmenes. En concret, l'informe de la Comissió de Venècia diu això:

"Garantir que, en la interpretació de les exclusions, el principi rector sigui que les amnisties només són compatibles amb les normes internacionals si les violacions greus dels drets humans queden excloses del seu àmbit d'aplicació."

En la mateixa línia, la Comissió també recomana més garanties perquè només quedin amnistiats els delictes de malversació que tinguin "un vincle casual més estret" amb la consulta del 9-N i amb el referèndum de l'1-O.

El contingut definitiu de l'informe de la Comissió se sabrà a partir de dilluns vinent.

La Comissió de Venècia és un òrgan consultiu del Consell d'Europa, format per un grup d'experts en dret internacional, a qui el Partit Popular va demanar que estudiés si la llei d'amnistia era conforme a la legalitat i la separació de poders. També havia demanat el dictamen l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa.

A principis de febrer, la Comissió va viatjar a l'estat espanyol per entrevistar diputats, senadors i membres del govern espanyol i el poder judicial per analitzar la redacció i l'aplicació de la llei d'amnistia.

El PSOE i el PP fan interpretacions diferents de l'informe

El president del Senat, el popular Pedro Rollán, és qui va demanar l'informe a la Comissió de Venècia i avui ha assistit a la reunió dels experts jurídics del Consell d'Europa. A la sortida, ha dit que l'informe recull totes les seves esmenes i que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, "no estarà avui tan feliç".

Des del PSOE, Bolaños ha respost que l'informe de la Comissió de Venècia avala totalment la llei d'amnistia i ha demanat al PP que se sumi al consens que ha reclamat la mateixa Comissió.  

ARXIVAT A:
Amnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut