La Comissió Europea vol evitar el tancament de les fronteres interiors a la UE
L'aeroport de Son Sant Joan de Mallorca aquest dissabte (Europa Press)

La Comissió Europea vol evitar el tancament de les fronteres interiors a la UE

Demana als països membres coordinació a l'hora de prendre mesures i proposa canviar les restriccions per quarantenes i proves PCR

RedaccióActualitzat

La Comissió Europea ha demanat als països membres que no prenguin decisions unilaterals a l'hora de restringir els viatges dins de la UE.

En una carta adreçada als ambaixadors a Brussel·les, la CE reclama que, en comptes de restriccions, s'apliquin quarantenes i proves PCR:

"Les restriccions s'han d'imposar en circumstàncies excepcionals, quan estigui clar, amb la informació disponible, que són necessàries d'acord amb un risc identificable per a la salut pública."

Un home consultant les sortides de vols, aquest divendres a l'aeroport de Munic, a Alemanya (Europa Press)

"Segona onada d'accions descoordinades"

El text de la carta reclama sobretot que hi hagi coordinació entre els països a l'hora de prendre decisions per evitar les "restriccions ineficaces":

"Hem d'assegurar-nos que la UE està llesta per als rebrots, però al mateix temps evitar una segona onada d'accions descoordinades en les fronteres internes."

"El restabliment de restriccions ineficaces i de controls fronterers s'ha d'evitar. La resposta ha de ser proporcionada, coordinada i basada en evidències científiques."

En aquest sentit, reclama als països no fixar-se només en el nombre de casos nous per 100.000 habitants, i tenir en compte també el percentatge de positius pel nombre de tests que es fan a cada territori o país.

Enviada fa més d'una setmana

La carta, signada per les directores generals de Justícia, Salla Saastaimonen, i d'Interior, Monique Pariat, està datada el divendres 7 d'agost.

No ha estat fins aquest cap de setmana que els mitjans de comunicació n'han conegut l'existència, i han tingut accés al text.


Decisions unilaterals

S'ha fet pública després que aquest divendres Alemanya decidís declarar Espanya "zona de risc", incloses les Balears i només excloent-ne les Canàries.

La conseqüència més gran ha estat la decisió del grup turístic alemany TUI, el més gran del món, de cancel·lar tots els viatges a Espanya des d'aquest mateix cap de setmana.

Passatgers a punt d'embarcar, aquest dissabte a l'aeroport de Son Sant Joan de Mallorca (Europa Press)
 

El mateix divendres els Països Baixos van recomanar no viatjar a 5 províncies espanyoles, entre les quals, Madrid i les Balears.

I el mateix dia el Regne Unit unilateralment va imposar una quarantena als viatgers que arribessin des de França, i el govern francès va respondre amb una mesura idèntica en sentit contrari.

Una dona amb un nen a coll consulta els horaris dels vols, aquest dissabte a l'aeroport de Son Sant Joan de Mallorca (Europa Press)
ARXIVAT A:
Coronavirus Unió EuropeaComissió Europea
Anar al contingut