La Comissió Europea vol un nou sistema d'asil a la UE
L'any passat més d'un milió de persones van demanar l'asil, un flux que ha desbordat els països d'arribada, com Grècia. Per això, la Comissió Europea ha plantejat aquest dimecres modificar el sistema perquè faciliti registrar les peticions d'asil en altres països. Segons han dit, la proposta definitiva no l'haurà enllestit fins al maig.
L'actual sistema d'asil es basa en el reglament de Dublín, que estableix que el refugiat ha de tramitar l'asil al primer país europeu que trepitja, un sistema que la crisi, per l'arribada massivada de refugiats, ha convertit en obsolet i inaplicable. Països com Grècia o Itàlia han quedat completament desbordats. La Comissió treballa amb dues opcions:
1. La primera mantindria el reglament de Dublín, però amb una clàusula d'emergència. En cas d'un flux massiu d'immigrants i refugiats, com el que viu actualment Europa, i davant la pressió sobre un país, s'activaria automàticament un sistema de repartiment entre la resta de socis.
2. La segona proposta, més agosarada: que l'asil ja no sigui responsabilitat del país d'arribada sinó que es repartiria, de forma permanent, entre els estats membres a partir d'un sistema de quotes. La distribució es faria en funció de l'extensió, la riquesa i la capacitat d'acollida de cada estat membre.
Per portar a terme aquesta segona proposta caldria crear, segons la Comissió, una agència supranacional que s'encarregaria de centralitzar la gestió de les demandes d'asil dels futurs refugiats. Però tot això no arribarà a temps per als actuals refugiats, per als quals les portes d'Europa estan cada cop més tancades.