Dunja Mijatovic, comissionada per als Drets Humans del Consell d'Europa

La comissionada de DDHH del Consell d'Europa vol que Espanya investigui l'actuació policial a Catalunya

Diversos eurodiputats acusen el socialista Juan Fernando López Aguilar, president del Comitè de Llibertats europeu, d'aprofitar el seu càrrec per defensar la sentència del procés
Judith Casaprima Actualitzat
TEMA:
Judici procés

La comissionada per als Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, urgeix les autoritats espanyoles a investigar i sancionar suposats abusos de força en les actuacions policials, durant els aldarulls d'aquesta setmana a Catalunya. La comissària es mostra preocupada per un problema que, diu, "no és nou", i ha anunciat que visitarà Espanya.

"No és un problema nou. Espanya com a país ha tingut força problemes pel que fa la llibertat de reunió. Això ja ho va plantejar el meu predecessor, i tinc pensat viatjar a Espanya i entrevistar-me amb les autoritats. Però abans d'això, per descomptat, el que estic mirant en aquest moment és la llibertat de reunió, cosa que penso que és un tema força candent."

A més, Dunja Mijatovic insta les autoritats espanyoles a "reconsiderar l'ús de certes armes", bales de goma i de foam, i a "jugar un paper per disminuir les tensions".

 

"Preocupada per les denúncies d'atacs a periodistes i l'ús desmesurat de la força per part de la policia sobre manifestants a Catalunya. Tothom hauria de jugar el seu paper per disminuir les tensions. Les autoritats espanyoles haurien de protegir la llibertat d'expressió i de reunió."

"Per tant, insto les autoritats espanyoles que reconsideri l'ús d'aquestes armes (bales de goma i foam) en operacions destinades a gestionar manifestacions públiques. També haurien d'investigar i sancionar adequadament tots els casos denunciats d'ús abusiu de la força per part de funcionaris de la llei."

 

 

Antiavalots de la Policia Nacional disparen bales de goma a Via Laietana (Enric Fontcuberta/EFE)​


Mediació pel diàleg

Mijatovic ho va anunciar davant la comissió de llibertats en una sessió polèmica d'aquest dilluns, quan l'eurodiputada republicana Diana Riba, parella de Raül Romeva, ha fet una petició de mediació a la comissària de Drets Humans.

"La dura sentència de la justicia espanyola contra els líders catalans atempta directament contra els drets fonamentals com el d'expressió, el de reunió i el de llibertat de pensament, i els demano una mediació en aquest conflicte perquè és de dimensió europea, no només catalana o espanyola."

 

 

L'eurodiputada republicana Diana Riba demana una mediació europea al conflicte

 

Una petició que ha rebutjat l'exministre de Justícia espanyol i eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar, que ha sortit en defensa de la sentència del procés i de l'estat de dret, negant que Espanya hagi vulnerat els drets a la llibertat d'expressió, reunió ni manifestació.

"En cap cas s'ha produït una condemna penal per l'exercici de la llibertat d'expressió, ni de reunió, ni de manifestació. Perdoni però no. Aquí totes les paraules es donen amb plena llibertat i jo també tinc el dret i el deure d'exercir-la quan sento manifestacions dirigides a la comissària que em veig amb l'obligació d'aclarir. En cap cas hi ha hagut a Espanya una condemna per l'exercici de la llibertat d'expressió, ni de reunió ni de manifestació."

 

Diversos eurodiputats van acusar el socialista Juan Fernando López Aguilar, president del Comitè de Llibertats, Justícia i Afers Interiors, d'aprofitar-se del seu càrrec per defensar la sentència del procés.

Sophia in 't Veld, eurodiputada Renovar Europa: "Vull que consti en acta que no estic d'acord que vostè abusi de la seva posició a l'hora d'introduir el debat espanyol en aquesta cambra."

Juan Fernado López Aguilar: "He sentit afirmacions adreçades a la comissària de Drets Humans que, senzillament, no són veritat."

Tineke Strik, eurodiputada Verds/Aliança Lliure Europea: "La comissària és prou competent per entendre-ho."

Clare Daly, eurodiputada Esquerra Unitària Europea: "Estic avergonyida de ser europea, d'estar parlant de drets humans en un fòrum com aquest i no dir res (del que passa a Catalunya). Per l'amor de Déu! En aquesta situació, tots i cadascun de nosaltres hauríem d'estar encoratjant el diàleg."

 

 

L'eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar nega la vulneració de drets en la sentència del procés


Tot plegat, el mateix dia que el Parlament Europeu ha rebutjat debatre la situació a Catalunya a proposta d'Els Verds i l'esquerra europea. Els grups del PP, el PSOE i Ciutadans hi han votat en contra.

 

37 agressions a periodistes

La comissionada, en el seu informe, s'ha mostrat especialment preocupada pels nombrosos informes d'atacs contra periodistes recollits per la Plataforma per a la Promoció de la Protecció del Periodisme i la Seguretat dels Periodistes, del Consell d'Europa.

"Em preocupa un context de creixent inseguretat dels periodistes que denuncien la situació a Catalunya els darrers mesos, amb atacs contra periodistes en augment.
En la situació tensa actual, és clau garantir el ple respecte de la llibertat d'expressió, que inclou el dret a rebre i impartir informació. Per tant, demano a les autoritats espanyoles que investiguin tots els casos denunciats d'atacs contra periodistes, sobretot durant les manifestacions de la setmana passada, ja siguin realitzats per agents de policia o manifestants."

La plataforma ha recollit la denúncia de 37 casos d'agressions a periodistes que cobrien les manifestacions d'aquesta setmana a Catalunya, 12 dels quals a mans de les forces de seguretat, així com la detenció del fotògraf d'El País Albert García la setmana passada.

Entre els col·lectius i sindicats de periodistes que han denunciat aquestes agressions a la seu europea, hi ha l'informe de l'observatori Mèdia.cat, que recull i comprova els casos. L'últim balanç que en fa és de 65 periodistes agredits i 2 detinguts.

 

 

Un manifest conjunt de diverses entitats professionals, encapçalades pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, qualifica d'intolerable la xifra de 65 professionals agredits en els últims dies. Amb el títol "Sense periodisme no hi ha democràcia", el text recorda a la ciutadania que cada vegada que algú obstaculitza la feina d'un reporter, atempta contra el sistema democràtic, i que això és encara més greu si els atacs provenen de servidors públics com la policia.

 

Bales de goma i foam

El text de la comissionada dels Drets Humans europea destaca també les denúncies que Amnistia Internacional fa de l'"ús indegut d'armes com ara bales de goma i escuma", que haurien causat la pèrdua de la visió d'un ull a 4 persones, durant aquesta setmana a Catalunya. Amnistia Internacional documenta un "ús inapropiat i injustificat de la força i de material antidisturbis" contra persones i periodistes.  

"Amnistia Internacional ha observat diversos casos d'ús excessiu de la força, inclòs l'ús inapropiat i injustificat de bastons i altres equips defensius contra persones que no presentaven cap risc, inclosos periodistes i persones que ja han estat sotmeses per forces de seguretat que, tot i així, continuen colpejades al cap i la part superior del cos."

 

Càrregues de la Policia Nacional contra els manifestants concentrats a la Via Laietana (Reuters)

Mijatovic reclama que, malgrat la "difícil situació", la policia ha de complir els principis de proporcionalitat, salvaguardar els drets i  evitar les tensions.

Tanmateix, fins i tot en circumstàncies tan difícils, és important que la policia compleixi estrictament els principis de necessitat i proporcionalitat en l'ús de la força, per tal de salvaguardar els drets dels que es manifesten pacíficament i defugir les tensions alhora.

La representació permanent d'Espanya al Consell d'Europa ha respost a les denúncies en una nota que "lamenta l'ús de la violència per part d'alguns manifestants i es reafirma que el principi de proporcionalitat continua sent primordial en les accions de les forces policials de l'Estat."

 

ARXIVAT A:
Judici procés Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut