El TS es pronuncia sobre els recursos presentats per una comunitat de veïns d'Oviedo i una altra de Sant Sebastià

La comunitat de veïns pot vetar els pisos turístics: què implica la sentència del Suprem?

L'alt tribunal considera que si la comunitat de propietaris prohibeix les activitats econòmiques en els habitatges, això també inclou aquest tipus de lloguer

Víctor Córdoba / Leyre OrtigosaActualitzat

El Tribunal Suprem avala el poder que tenen les comunitats de veïns per frenar els pisos turístics, sempre que així ho determinin els estatuts comunitaris. 

I és que en els acords de propietaris es pot recollir expressament la prohibició d'aquests pisos, però també d'altres com "la utilització dels habitatges per exercir una activitat econòmica". 

En aquest últim cas, l'alt tribunal conclou, amb dues sentències, que el lloguer turístic és una "activitat econòmica" i, per tant, pot ser vetat per totes aquelles comunitats que recullin en els seus estatuts aquesta prohibició.
 

Dues sentències diferents

Així doncs, els magistrats han donat la raó a dues comunitats de propietaris: una a Sant Sebastià, i una altra a Oviedo. I han ordenat el cessament del lloguer turístic a diversos pisos.

En el cas de l'edifici d'Oviedo, el tribunal ha explicat que, si s'apliquen els estatuts, hi ha una prohibició --la validesa de la qual no es discuteix-- per la qual no s'hi podran exercir "activitats professionals, empresarials, mercantils o comercials" de cap mena. I que se'n reserva l'ús al de caràcter exclusivament residencial.

Pel que fa a la comunitat de Sant Sebastià, el Suprem arriba a la mateixa conclusió, però en aquest cas, desestima el recurs d'uns propietaris i d'una societat mercantil que llogava pisos turístics. Ambdós van demandar la seva comunitat perquè s'anul·lés la norma que prohibia tota activitat econòmica als immobles, com ara una oficina, un despatx o una consulta clínica, entre d'altres.
 

Què suposa aquesta sentència? 

El TS és el tribunal que es troba a l'esglaó més alt del poder judicial. És per això que, segons Albert Ribas, advocat expert en dret civil, la sentència, a més de ser vinculant en aquests dos casos, és molt complicada de recórrer.

Això és així perquè no es tracta de drets fonamentals i no ho admetrien instàncies superiors com el Tribunal Constitucional o el Tribunal d'Estrasburg. Per tant, la jurisprudència que crea el Suprem preval per sobre de tots els jutjats d'instàncies inferiors.

El TS avala que es vetin pisos turístics quan els estatuts prohibeixin activitats econòmiques en l'edifici

Què passa amb els pisos turístics previs a l'acord comunitari?

Cada cas serà diferent i depèn sobretot dels temps i de l'ordre dels factors. Segons Ribas, serà molt difícil tirar enrere un pis que comptava amb tots els permisos prèviament a la prohibició de la seva comunitat de veïns.

Per Ribas, això suposaria un perjudici important per a les persones que en el seu moment van prendre una decisió plenament legal i d'acord amb les normes comunitàries.

D'altra banda, si la prohibició d'activitats comercials és anterior a la implantació del lloguer turístic, gràcies a la jurisprudència creada per aquests dos casos, aquests podran ser prohibits. Cal destacar, però que cada disputa legal és diferent i que seran susceptibles d'anar a judici.

Quins passos ha de seguir la comunitat per prohibir el lloguer turístic?

Si els estatus de la comunitat no contemplen la prohibició dels lloguers turístics i s'hi vol incloure, caldria modificar els acords comunitaris.

Segons la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i el Maresme, en primer lloc, s'ha de convocar una Junta de Propietaris i en l'ordre del dia hi ha de constar l'acord de prohibició.

Posteriorment, la Junta procedirà a la votació, que haurà d'aconseguir el quòrum de quatre cinquenes parts dels propietaris. Obtingudes les majories necessàries, l'acord s'haurà d'inscriure en el Registre perquè sigui vàlid.

És per això que la Cambra aconsella consultar abans amb el notari i el registrador.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut