La comunitat internacional critica la condemna a mort de sis sanitaris a Líbia per la infecció del VIH a 400 nens
Sense tenir en compte la preocupació expressada per la comunitat internacional, el jutge Mahmu Hovissa ha condemnat a mort els sis acusats en considerar-los culpables d'infectar de sida, de manera deliberada, més de 400 nens en un hospital de Bengasi, a l'est de Líbia, als anys 90.
Prestigiosos experts internacionals, entre els quals un dels descobridors del virus de la sida, asseguren que la malaltia ja es trobava a l'hospital abans de l'arribada de les infermeres búlgares i que les criatures es van contagiar per les condicions d'insalubritat del centre. Aquest és l'argument de la defensa i també de la comunitat internacional.
Així, el comissari europeu de Justícia, Franco Frattini, a instat des de Brussel·les les autoritats líbies a replantejar-se la sentència tot advertint que pot obstaculitzar la cooperació entre la Unió Europea i Líbia. Frattini ha recordat que Bulgària, que ja ha rebutjat amb contundència la condemna, serà membre de la UE des de principis d'any i ha insistit en el missatge negatiu i el gest perillós que suposa aquesta sentència.
També des del Consell d'Europa s'ha rebutjat la pena de mort imposada a les cinc infermeres i al metge. "Els nens afectats pel VIH no guanyen res amb aquest judici espectacle que ha distret l'atenció sobre la seva necessitat desesperada d'una assistència adequada i de cures mèdiques", ha subratllat en un comunicat el secretari general del Consell d'Europa, Terry Davis.
El país africà, liderat pel controvertit líder revolucionari Moammar al-Gaddafi, intenta des del desmantellament voluntari del seu programa nuclear el 2004 reinserir-se a la comunitat internacional com a membre respectat.