La comunitat internacional critica la condemna a mort de sis sanitaris a Líbia per la infecció del VIH a 400 nens

Líbia ha ignorat les advertències internacionals i ha condemnat a mort cinc infermeres búlgares i un metge palestí per segona vegada en dos anys. Els acusa d'haver infectat amb el virus de la sida més de 400 nens libis, 50 dels quals ja són morts. El veredicte ha provocat indignació a la UE, que hi condiciona el futur de les relacions amb el govern de Trípoli. La Comissió Europea defensa la innocència d'aquestes persones i creu la versió de la defensa que les criatures es van infectar a causa de les males condicions higièniques de l'hospital.
Actualitzat

Sense tenir en compte la preocupació expressada per la comunitat internacional, el jutge Mahmu Hovissa ha condemnat a mort els sis acusats en considerar-los culpables d'infectar de sida, de manera deliberada, més de 400 nens en un hospital de Bengasi, a l'est de Líbia, als anys 90.

Prestigiosos experts internacionals, entre els quals un dels descobridors del virus de la sida, asseguren que la malaltia ja es trobava a l'hospital abans de l'arribada de les infermeres búlgares i que les criatures es van contagiar per les condicions d'insalubritat del centre. Aquest és l'argument de la defensa i també de la comunitat internacional.

Així, el comissari europeu de Justícia, Franco Frattini, a instat des de Brussel·les les autoritats líbies a replantejar-se la sentència tot advertint que pot obstaculitzar la cooperació entre la Unió Europea i Líbia. Frattini ha recordat que Bulgària, que ja ha rebutjat amb contundència la condemna, serà membre de la UE des de principis d'any i ha insistit en el missatge negatiu i el gest perillós que suposa aquesta sentència.

També des del Consell d'Europa s'ha rebutjat la pena de mort imposada a les cinc infermeres i al metge. "Els nens afectats pel VIH no guanyen res amb aquest judici espectacle que ha distret l'atenció sobre la seva necessitat desesperada d'una assistència adequada i de cures mèdiques", ha subratllat en un comunicat el secretari general del Consell d'Europa, Terry Davis.

El país africà, liderat pel controvertit líder revolucionari Moammar al-Gaddafi, intenta des del desmantellament voluntari del seu programa nuclear el 2004 reinserir-se a la comunitat internacional com a membre respectat.

NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut