La comunitat internacional investiga si Rússia ha fet servir armes químiques a Mariúpol
- TEMA:
- Ucraïna
Ucraïna acusa Rússia d'haver fet servir armes químiques en l'atac a Mariúpol, l'assetjada ciutat portuària del sud del país. Ho asseguren l'Ajuntament de Mariúpol i també el controvertit batalló Azov, d'ideologia neonazi.
El fundador del regiment, Andrí Biletski, acusa Rússia d'haver llençat la substància, un "producte químic desconegut", des d'un dron cap a la planta metal·lúrgica d'Azovstal. Els afectats per aquest atac serien tres persones i ja se n'estarien recuperant.
El portaveu de l'autoproclamada República de Donetsk, Eduard Bassurin, s'ha mostrat públicament a favor d'utilitzar aquest armament en una entrevista per televisió. Així ho ha denunciat el president ucraïnès, Volodímir Zelenski:
"Avui hem sentit una declaració dels ocupants confirmant que preparen una nova etapa en el terror contra nosaltres i els nostres defensors. Un portaveu dels invasors ha dit que es plantegen l'ús d'armes químiques contra els defensors de Mariúpol."
"Ens ho prenem molt seriosament", ha afegit. Ara, Eduard Bassurin nega que hagin fet servir armament químic en declaracions a l'agència russa Interfax.
En el punt de mira de la comunitat internacional
El Ministeri de Defensa ucraïnès diu que estudia el cas. I no són els únics. La comunitat internacional també ho vigila, perquè l'ús d'armes químiques està prohibit per un tractat firmat, fins i tot, per Rússia.
El Regne Unit i els seus aliats han afirmat que estan investigant "de manera urgent" si aquestes informacions són certes.
La secretària d'Afers Exteriors britànica, Liz Truss, ho ha explicat a través de Twitter. En el seu missatge inclou un advertiment a Rússia: "Qualsevol ús d'aquestes armes seria una escalada cruel en el conflicte i demanaríem comptes a Putin i al seu règim".
També ho investiguen els Estats Units. Un portaveu del Pentàgon, John Kirby, afirma que "ho estan monitoritzant". "Encara no podem confirmar l'ús d'agents químics", ha dit. I ha afegit que volen ser "molt curosos" abans de fer afirmacions sobre fets que són molt difícils de demostrar, fins i tot si s'està sobre el terreny.
El cap de la diplomàcia nord-americana, Antony Blinken, diu que les informacions són "creïbles" i acusa Moscou de considerar l'ús d'aquest armament, però no confirma que l'atac ja s'hagi produït.
L'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques també ha dit que està preocupada i que "segueix de prop la situació a Ucraïna".
A Mariúpol, la resistència ucraïnesa estaria arribant al límit de les seves forces, perquè està pràcticament sense munició i sense menjar.
De fet, les últimes tropes que podrien defensar la ciutat s'haurien atrinxerat al polígon industrial d'Azovstal. I seria en aquesta zona que s'està lliurant l'última batalla abans la ciutat no quedi totalment en mans de l'exèrcit rus.
El Ministeri de Defensa rus assegura que els seus atacs, alguns des de vaixells del mar Negre, han aconseguit aturar un centenar de soldats ucraïnesos que intentaven fugir cap al nord.
Cinquanta haurien mort i una quarantena més haurien estat capturats quan intentaven "sense èxit" --segons el comunicat de Rússia-- fugir de Mariúpol.
L'exèrcit ucraïnès, per la seva banda, ha dit que "la defensa de Mariúpol continua" i que s'està fent "el possible i l'impossible per guanyar i salvar vides de militars i civils".
- ARXIVAT A:
- Ucraïna Rússia Volodímir Zelenski Vladímir Putin