La conclusió del grup que va demanar la llibertat dels presos: vinculant segons l'ONU
- TEMA:
- Judici procés
El Grup de Treball de l'ONU sobre Detenció Arbitrària ha conclòs que la de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, va ser una detenció arbitrària. Diu, a més que el que hauria de fer Espanya és alliberar-los immediatament i compensar-los per l'any i mig que porten privats de llibertat.
Espanya ha de complir el que diu la conclusió del grup de treball segons explica la mateixa Organització de les Nacions Unides.
Les opinions del Grup de Treball sobre Detenció Arbitrària són legalment vinculants en la mesura que es basen en normes internacionals d'obligat compliment sobre drets humans.
Ara bé, els estats no sempre tenen els mecanismes interns per dur a la pràctica les indicacions dels Grups de Treball de l'ONU com també passa amb els comitès de l'ONU. El professor titular de Dret Internacional Públic de la UB i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, explica que "a diferència dels comitès, els grups de treball no estan vinculats a un tractat internacional concret" de manera que no depenen del consentiment dels estats.
Aquesta circumstància, però, no eximiria l'estat espanyol de tractar el Grup de Treball sobre detencions arbitràries de la mateixa manera que tracta els comitès. Això és perquè una sentència del Tribunal Suprem del 2018 deixa clar que "no es pot dubtar" que els dictàmens d'un comitè "tindran caràcter vinculant/obligatori per a l'Estat". Aquesta sentència s'ha d'associar a una decisió d'admissibilitat del 2009 del Tribunal Europeu dels Drets Humans que equipara aquest Grup de Treball amb el Comitè de Drets Humans i, per tant, obligaria al compliment de les seves resolucions.
Analitzant totes aquestes circumstàncies, Espanya pot decidir fer dues coses, imitar França quan l'any 2016 l'aleshores primer ministre Manuel Valls va haver d'accedir a alliberar Mukhtar Ablyazov, un opositor del Kazahstan detingut arbitràriament; o fer com el mateix Valls suggeria aquesta setmana als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio", en què apostava per ignorar les resolucions d'aquest grup de treball.
És cert que les conseqüències que pot tenir per a Espanya l'incompliment de les recomanacions d'aquest grup de treball són més aviat estètiques. El portaveu de l'Alt Comissionat de l'ONU per Drets Humans, Cristophe Peschoux, assegura que no hi ha cap sanció.
"Malauradament no hi ha conseqüències per a l'Estat que ignora les seves obligacions en matèria de drets humans internacionals. Les opinions del Grup de Treball no es poden imposar. Això demostra la debilitat de la llei internacional en general."
Espanya, doncs, podria no aplicar les recomanacions de l'ONU tot i que en aquest cas entraria en controvèrsia amb el mateix estat. Això és perquè l'any 2015, una resolució del mateix Grup de Treball exigia al govern de Veneçuela que alliberés l'opositor Leopoldo López. Tant el PSOE com el PP van demanar aleshores que Caracas deixés López lliure atenent els requeriments del mateix grup que ara demana la llibertat de Sànchez, Cuixart i Junqueras.
"Intent de desacreditar el grup"
Amb tot, el govern de Pedro Sánchez, argumenta que hi ha membres del Grup de Treball que s'haurien d'haver inhibit de les deliberacions per la seva "estreta vinculació" amb els advocats dels presos independentistes.També diu que el grup no va respectar el termini de 48 hores entre notificar la seva conclusió al govern i fer-ho a les parts afectades. A una cosa i l'altra, però, Peschoux, hi replica.
Diu el portaveu de l'ONU que els membres del grup són independents i que mirar de lligar-los amb els advocats de la defensa és un "intent de desacreditar el grup i una insinuació que no té res a veure amb l'objecte d'anàlisi". Sobre el respecte al termini de 48 hores, Peschoux ha dit al 324.cat que el dictamen es va enviar al govern el dilluns 27 de maig a les 15.35 i a les parts, el dimecres 29 de maig, a les 17.30. Peschoux té coneixement que l'informe es va filtrar perquè va aparèixer als mitjans de comunicació el dimarts.
Els intents del govern espanyol de desacreditar la rigorositat del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries no tindrien cap fonament, segons el professor Bondia, que explica:
"El moment processal per qüestionar la seva composició és quan l'estat espanyol va comparèixer davant la queixa que es va formular per la detenció arbitrària. No té sentit que no la qüestionés mai i ho faci ara que ha conegut una resolució que no és favorable als seus interessos. Per tant, és la rebequeria."
El mateix Bondia explica que el govern espanyol pot moure fitxa més enllà de dir que no té potestat per empresonar o alliberar ningú. Diu que la resolució de l'ONU també l'obliga a activar l'Advocacia de l'Estat.
"Depèn del govern que digui a l'Advocacia de l'Estat que demani al Tribunal Suprem que alliberi aquestes persones perquè ho diu el Grup de Treball de Detenció Arbitrària de l'ONU".
- ARXIVAT A:
- Govern empresonat Procés català Judici procés