El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, durant la roda de premsa d'aquest dimarts (EFE/J.P. Gangul)

Els bisbes minimitzen els abusos sexuals a l'Església: "La majoria passen a les famílies"

Joan Josep Omella reconeix que han mirat cap a una altra banda durant anys: "Trèiem aquella persona del seu lloc fins que hem pres consciència que era una xacra que havíem d'afrontar"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Pederàstia

El cardenal Joan Josep Omella ha valorat aquest dimarts l'informe del defensor del poble sobre la pederàstia en l'àmbit eclesiàstic. I ho ha fet per tornar a demanar perdó a les víctimes, però també per minimitzar la responsabilitat de l'Església, assegurant que "la majoria d'abusos passen a les famílies".

El president de la Conferència Episcopal Espanyola ha dit que l'abús sexual a menors és "un problema social que va més enllà de l'Església i que afecta institucions públiques i privades", i ha demanat "una resposta integral i col·lectiva".

Omella ha insistit que la majoria d'abusos es donen en l'àmbit familiar, sense que el celibat, ha afegit, hi tingui res a veure: "Hi ha una cosa de l'informe que no és exacta, que és dir que com que són cèlibes són propensos a l'abús. On hi ha més abusos és a les famílies, i estan casats, aquest no és el tema", ha assegurat el president de la CEE.

Joan Josep Omella ha reconegut que l'Església ha mirat cap a una altra banda durant anys, però hi ha tret ferro comparant-ho amb quan es tolerava l'esclavatge i dient que "de la història sempre se n'aprèn, encara que tard":

"Quant de temps hem estat conscients d'aquests abusos, tant a les famílies com a l'Església. Trèiem aquella persona del seu lloc fins que hem pres consciència que era una xacra que havíem d'afrontar. I gràcies a Déu ho hem afrontat. En això ens ajudem tots: uns que ho denuncien, uns altres que ho reconeixen i uns que actuen. I això és molt bo."


La reparació a les víctimes, també "integral"

Preguntat sobre si es crearia un fons a l'Església per a la reparació a les víctimes, el secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, Francisco César García, ha dit que només participaran en un fons estatal que inclogui totes les víctimes, no només les de l'Església, perquè si no, assegura, el 90% en quedarien fora:

"Estem absolutament d'acord que s'articulin els mecanismes de reparació per a totes les víctimes. Hi ha un 90% de les víctimes que, si no, en quedarien excloses."

"La reparació integral ha d'incloure acompanyament psicològic, espiritual per a qui ho desitgi, i una reparació econòmica que volem que sigui per a totes les víctimes, sense discriminació ni positiva ni negativa", ha dit Francisco César García. "Si hi ha víctimes d'altres àmbits i d'altres mitjans, les deixem sense reparació?", s'ha preguntat el secretari general de la CEE:

"Hi ha d'haver un compromís global. Si es crea un organisme a tal efecte, que hi hagi una contribució de tothom: l'Església, la comunitat educativa, federacions esportives, etc., per a la totalitat de reparacions, si el que ens interessa de veritat, a nivell social, és aquesta xacra."

"Si es constitueix un fons per reparar per part de les autoritats, estem disposats a col·laborar-hi si hi ha altres àmbits on hi ha abusos, però si no és així, l'Església tindrà el seu procés de reparació integral per a les víctimes", ha explicat el secretari general de la CEE, que ha dit que aquest procés inclou també una reparació econòmica, sense especificar en què consistirà.

El cardenal Joan Josep Omella també ha reconegut que cal millorar la formació als seminaris, una formació que, ha dit, també s'ha de donar als joves en les famílies:

"Hem de formar les persones en la seva maduresa total. Hem de formar els ciutadans en la dimensió afectivosexual, en la responsabilitat, en totes les dimensions, científica, afectiva, sexual i psicològica."


Omella creu que els protocols funcionen

Omella ha assegurat que ja fa temps que estan treballant tant en la formació del clergat com en reparació en els danys a les víctimes i que des que tenen "protocols de prevenció" i "s'ha pres consciència" d'aquesta xacra, "els abusos han baixat dràsticament". Una afirmació que es contradiu amb les xifres de denúncies recents de nous casos d'abusos a menors dins l'Església, que han crescut els últims tres anys.

En fer-li notar aquesta contradicció, Omella ha replicat que en dir que hi havia "un abans i un després" i que els casos estaven caient, ho ha fet segons la seva "percepció" i amb dades rebudes "a nivell mundial":

"Tant de bo sigui veritat la meva percepció i no que els casos augmenten malgrat les mesures que estem prenent."

Omella ha insistit que per l'Església "les xifres" no són importants, sinó que ho són les víctimes, i ha dit que no en donen perquè "van apareixent casos, alguns que s'havien callat", i que, per tant, és "molt complicat" tenir-les.

"A nosaltres les xifres al final no ens porten enlloc. Són les persones i les hem de buscar, totes les institucions conjuntament, acostar-nos-hi més, escoltar-les, acompanyar-les, i, en la mesura del possible, reparar el dany."

De l'informe del síndic de greuges han après, ha dit Joan Josep Omella, a afrontar el problema, escoltar les víctimes i empatitzar-hi, i "què fer perquè no torni a passar".

La CEE ha encarregat al Servei de Protecció del Menor de la Conferència Episcopal Espanyola un "itinerari" per aplicar les recomanacions en "reparació, prevenció i formació" fetes pel defensor del poble en el seu informe que els bisbes valoraran en la pròxima assemblea ordinària, prevista entre el 20 i el 24 de novembre.

A més, el pròxim 28 de novembre, els bisbes de la CEE estan convocats a una trobada amb el papa Francesc, a Roma, on se'ls entregarà l'informe que han fet dos bisbes enviats pel Vaticà després de visitar tots els seminaris d'Espanya. Un informe que, segons Omella, no serà "una estirada d'orelles, perquè és positiu", però sí que inclou els canvis que han d'afrontar i què han de "rectificar" per abordar la tasca "d'evangelització en un món canviant".

Els bisbes s'han reunit en assemblea extraordinària per valorar l'informe del defensor del poble (EFE)

Pels bisbes, les dades "no corresponen a la realitat"

Un dia abans, però, els bisbes s'han reunit en assemblea extraordinària i han emès un comunicat on asseguren que l'extrapolació de les dades obtingudes a l'enquesta del citat informe "no corresponen a la veritat ni representen el conjunt de sacerdots i religiosos". A l'assemblea hi han participat 88 bisbes, 31 de manera presencial i 57 per videoconferència.

I és que, segons l'estudi del defensor del poble, l'1,13% dels espanyols haurien patit abusos sexuals dins de l'àmbit religiós, i un 0,6% els haurien patit per part d'un religiós o sacerdot. A partir d'aquestes xifres, i extrapolant el percentatge d'acord amb la quantitat de població de l'Estat, s'estima que hi ha més de 440.000 víctimes, la meitat abusades per capellans.

La CEE s'expressa així en la mateixa línia que ja va fer el cardenal i arquebisbe de Barcelona i president de la CEE, Joan Josep Omella, aquest dissabte. En una publicació a la xarxa social X, Omella assegurava que l'extrapolació és falsa i "sense fonament":

 

"Dimensió majoritàriament extraeclesial"

En un comunicat, els bisbes presents a l'assemblea manifesten el seu dolor pel "dany causat per alguns membres de l'Església" i reiteren la seva "petició de perdó a les víctimes".

Així mateix, manifesten el seu desig de "treballar conjuntament en la reparació integral de les víctimes" i aprofundir en "la seva protecció, acompanyament i prevenció d'abusos".

En aquest sentit, la CEE ha valorat l'informe del defensor del poble i, especialment, el testimoni de les víctimes i ha qualificat de "valuoses" les recomanacions de la institució que dirigeix Ángel Gabilondo.

El president de la CEE, el cardenal Joan Josep Omella, durant l'assemblea plenària extraordinària (EFE)

A més, s'uneix a la petició del defensor del poble d'instar l'Estat a "assumir la seva responsabilitat en la tasca conjunta de posar fi a aquesta xacra que afecta tota la societat".

Tot i això, els bisbes adverteixen que el problema dels abusos a menors té una dimensió "majoritàriament extraeclesial" i recorden que no tenir-ho en compte "suposa no afrontar les causes del problema i perpetuar-lo en el temps".

A més, avisen que posar el focus exclusivament en la reparació de les víctimes de l'Església "discriminaria la majoria" de les altres, que es convertirien "en víctimes de segona".

"Un problema que va més enllà de l'Església"

Insisteixen que l'estudi del defensor del poble presenta una "visió general" dels abusos que "va més enllà de l'Església" i és "un problema social al qual totes les institucions públiques i privades tenen el deure de donar resposta".

Igualment, subratllen que "un sol cas d'abusos és intolerable" i valoren que l'Església catòlica a Espanya porta "anys treballant per posar fi a aquesta xacra" i es comprometen "a continuar treballant en la mateixa línia, incorporant al seu esforç diari aquestes recomanacions":

"L'Església vol contribuir a erradicar els abusos sexuals a la infància no només a l'Església sinó a tota la societat i posa al servei de la seva trista experiència per fer-ho, amb esperit de col·laboració."

Pel que fa a l'auditoria encarregada al despatx Cremades & Calvo-Sotelo el febrer del 2022, els bisbes han decidit posposar la decisió sobre l'ampliació del termini que ha sol·licitat el president del despatx, Javier Cremades.

ARXIVAT A:
Pederàstia Església
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut