La confessió de Pujol sobre l'herència, sense resposta de la justícia 5 anys després
- TEMA:
- Judicial
Ja fa 5 anys de la confessió que va obrir el cas contra l'expresident Jordi Pujol. El 25 de juliol del 2014, el que va ser president de Catalunya durant 23 anys va fer públic un comunicat on reconeixia tenir diners sense regularitzar a l'estranger. Segons va explicar, els diners eren una herència del seu pare, mort l'any 1980. Cinc anys després, el cas Pujol continua pendent de jutjar.
Aquell dia, Jordi Pujol demanava perdó pels diners amagats a Andorra. Però la justícia no ha pogut confirmar cap de les dues versions.
Mentre que la família diu que els diners eren de la deixa de l'avi Florenci, malgrat que fins ara no ho hagin certificat amb cap document, els investigadors de la Guàrdia Civil i la Fiscalia sospiten que els diners, xifrats en uns 70 milions d'euros, provenen de comissions il·legals de l'època en què Pujol era president. Fins i tot creuen que podien procedir de l'afer Banca Catalana.
La confessió de Jordi Pujol, aquest dijous fa cinc anys
Una família sota sospita
Això sí, l'Audiència Nacional acumula diverses causes obertes contra la família Pujol Ferrussola, i manté imputats l'expresident, la seva dona i els seus set fills per un presumpte delicte fiscal, contra la hisenda pública i blanqueig de capitals.
Jordi Pujol Ferrusola va ser el primer que va passar per l'Audiència Nacional, des d'abans de la confessió, per una denúncia d'una particular, una examant, vinculada també a l'afer de La Camarga. És l'únic, per ara, que ha estat en presó preventiva per si hagués amagat diners a Hisenda i els hagués blanquejat en altres països. El dubte, una altra vegada: saber d'on sortien els diners. I d'aquí que la justícia investigui també destacats empresaris catalans; adjudicataris de la Generalitat i sovint amb vincles amb Convergència Democràtica de Catalunya.
L'expresident sortint de casa seva després d'un escorcoll
Imatges i detalls que cal destacar durant aquesta cronologia. Des de l'escorcoll a casa de l'expresident fins a la manera com Marta Ferrusola parlava per escrit dels milions de pessetes amagats a Andorra amb els seus gestors...
"Soc la mare superiora de la congregació. Desitjaria que traspassés dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia. Ell ja dirà on s'ha de col·locar. Molt agraïda. Marta"
Del llenguatge en clau sobre aquests diners al "diuen, diuen, diuen" de Jordi Pujol en la comissió d'investigació al Parlament. Com també la famosa frase de Marta Ferrusola en aquesta comissió en relació amb la situació econòmica dels seus fills: "Van amb una mà al davant i l'altra al darrere."
Un moment de la compareixença de Jordi Pujol en la comissió de la investigació
Una compareixença on el mateix Pujol va dir que algun dia farà caure més branques de l'arbre de les sospites.
Tot plegat enmig de querelles per revelació de secrets contra els bancs andorrans, el "pendrive" amb proves il·legals, l'ombra del comissari Villarejo i l'operació Catalunya.
De moment, però, una data que s'ha de tenir en compte: la del 23 de setembre, quan s'acaba el termini per seguir investigant els Pujol a l'Audiència Nacional. La resposta de la justícia podria ser, a partir de llavors, més a prop.
Des d'aquell 25 de juliol del 2014, Jordi Pujol s'ha mantingut totalment al marge de la vida pública.
"Això no toca", la famosa frase que l'expresident dedicava sovint als periodistes
- ARXIVAT A:
- Judicial