Hospitalet de Llobregat

La Connected City del MWC permet conèixer com seran les ciutats del futur

Un dels espais més concorreguts del Congrés Mundial de Mòbils és la Connected City, on es recrea una ciutat intel·ligent a partir de tecnologia avançada que permet estar connectat constantment.

Ramon RadóActualitzat
Un carrer de ciutat real, equipat amb cotxes, cafès, botigues i fins i tot un hotel és el que es pot trobar a la Connected City instal·lada al Congrés Mundial de Mòbils, a partir del qual es vol reproduir com seria la vida quotidiana en una ciutat intel·ligent, on gairebé tot està connectat a través de les tecnologies sense fils.

En aquesta ciutat del futur, els ciutadans viuen en cases més segures, paguen les compres a través del mòbil i condueixen cotxes amb sistemes de seguretat que emeten trucades de socors en cas d'accident.

Un dels plats forts és el telèfon intel·ligent de Samsung, amb alta definició, que possibilita estar en contacte amb la casa des de fora. Aquest telèfon permet monitoritzar la llar, de manera que, quan detecta moviment, fa una fotografia i l'envia al telèfon de l'usuari. De moment, l'aparell ja ha començat a comercialitzar-se a Corea.

L'espai dóna molta importància al transport, amb la presència de cotxes que es poden connectar a la casa i possibiliten que, des del vehicle, l'usuari engegui la calefacció o encengui els llums. Pel que fa al transport, aquesta ciutat també ofereix la possibilitat de compartir l'ús de motocicletes entre diversos conductors, en la línia d'altres aplicacions semblants amb taxis o places de pàrquing.

Les aplicacions per a mòbils relacionades amb la salut i l'educació, les anomenades "mHealth" i "mEducation", també són presents a la Connected City. GSMA, organitzadora del congrés i impulsora d'aquesta ciutat intel·ligent, preveu que en el futur la tecnologia permeti que professors i experts puguin fer classes a aules situades en llocs remots o que el metge et visiti sense haver d'anar al centre hospitalari.

En la recreació d'aquesta ciutat, situada en el pavelló 3 del recinte firal, hi participen empreses com Samsung, Ericsson, Vodafone, Deutsche Telekom o KT, entre d'altres, que hi exposen productes d'avantguarda que ben aviat es podrien comercialitzar.

Apps per acostar el ciutadà i l'administració

A l'Estat, des de mitjans de l'any passat existeix la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), que té per objectiu intercanviar experiències i treballar conjuntament per desenvolupar un model de gestió sostenible i millorar la qualitat de vida dels ciutadans. Actualment, en formen part 29 ciutats, entre les quals hi ha Barcelona i Sabadell.

Algunes d'aquestes ciutats ja han posat en marxa aplicacions municipals per actuar com a enllaços entre l'administració i els ciutadans. És el cas, per exemple, d'El Pols de la Ciutat, de l'Ajuntament de Santander, a través del qual els ciutadans poden avisar el consistori de qualsevol incidència, o bé Merkur, que l'Ajuntament de Gijón ha llançat per facilitar l'accés a tots els serveis i tràmits electrònics disponibles des de qualsevol terminal mòbil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut