La construcció, 10 anys després de la crisi: un sector envellit i sense relleu

La mitjana d'edat dels treballadors del sector supera els 45 anys i a més molts empleats estrangers de l'Europa de l'Est estan tornant als països d'origen

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

@pilargarcia45
Actualitzat

El volum d'habitatge públic que el govern ha compromès per als pròxims anys --50.000 pisos públics en 6 anys-- pot topar, entre altres problemes, amb la falta de personal per treballar al sector de la construcció.

Ara ja hi ha escassetat de mà d'obra, i cada cop en faltarà més perquè paletes, lampistes i fusters es van jubilant i no hi ha prou relleu dels joves

Aquesta és la radiografia del sector: la situació d'ara i els reptes que ha d'encarar els pròxims anys. 


Calen 150.000 treballadors més

Ara a Catalunya hi ha uns 227.000 treballadors relacionats amb la construcció, segons les dades de l'Observatori de la Construcció.

És un volum insuficient, segons el sector, per cobrir l'oferta actual de llocs de treball. Caldrien uns 150.000 treballadors més.

I falten sobretot treballadors per a les feines més bàsiques, i també caps i encarregats d'obra, segons Jorge Santamaría, director de la regió nord de la consultora de recursos humans LHH, del grup Adecco:

"Dins dels perfils menys qualificats, hi ha una demanda molt alta i és molt complicat cobrir aquestes posicions. Hi ha molts projectes constructius que no es fan perquè no hi ha gent. No hi ha peons, sobretot."


Instal·ladors: en falten 18.000

També falten instal·ladors, segons la Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya, FEGICAT, que aplega els d'aigua, gas i electricitat, entre altres. 

El dèficit de personal en aquest àmbit és molt important, assegura Raúl Rodríguez, director general de FEGICAT: "Aquesta és la fotografia actual: les empreses necessiten 18.000 treballadors d'avui a demà, que és una barbaritat. Si no tenim un sistema de formació professional fort, el teixit productiu se'n ressent d'una manera molt important."

Joves treballadors del sector de la construcció
Joves treballadors del sector de la construcció (Europa Press)

Què passarà els pròxims anys? 

Es preveu que la situació es compliqui, i molt. D'entrada, perquè la mitjana d'edat dels treballadors que hi ha ara al sector supera els 45 anys, segons dades de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, i, per tant, s'aniran jubilant.

A més, una part dels treballadors que hi ha ara al sector i que són estrangers estan tornant als seus països d'origen. Molts venien de països de l'Europa de l'Est, com Polònia i Romania. 

Estan tornant perquè "ja els paguen el mateix que a Espanya", explica Jorge Santamaría, de la consultora de recursos humans LHH: "Polònia era el país d'on importàvem més treballadors a la construcció i venien molt ben preparats, amb coneixements i experiència."

Quants treballadors es necessitaran?

Jubilacions i retorns que es faran en paral·lel a l'augment que es preveu de l'edificació.

En aquest sentit, Santamaría exposa que s'estima que cada any el volum d'obra augmentarà un 10% i això farà que calguin, com a mínim, un 5% més de treballadors.

Això seria una demanda d'uns 60.000 treballadors en 5 anys, que s'afegirien als 150.000 que el sector diu que ja falten ara.


D'on pot sortir tota aquesta mà d'obra? 

Una de les potes és la immigració, segons Jorge Santamaría: "El tema és portar la immigració que tingui aquesta formació, que això també és complicat".

"O importem talent o és impossible cobrir totes aquestes posicions. Catalunya i Espanya necessiten la immigració perquè no hi ha prou mà d'obra."

I una altra pota és la formació.
 

Quina és l'oferta formativa ara?

A Catalunya el sistema públic ha ofert aquest curs 3.900 places per a estudis de grau mitjà i superior relacionats amb el sector de la construcció.

L'Escola del Treball de Barcelona, coneguda com l'Escola Industrial, és el centre més gran que imparteix aquesta formació, amb prop de 1.700 alumnes. 

La Selena i el David són alumnes de l'Escola Industrial (3Cat)

A les aules hi ha diversos perfils, com explica el professor i cap del Departament d'Edificació i Obra Civil, Àngel Illera:

- Alumnes que ja són treballadors de la construcció i volen tenir una formació

- Alumnes que venen d'un grau mitjà o el batxillerat i fan un grau superior per anar a la universitat.

- Alumnes que volen fer un grau mitjà o un de superior i anar a treballar a la construcció. 

La majoria d'alumnes volen continuar estudiant

Entre aquests perfils, només un terç dels estudiants de grau mitjà i la meitat dels de grau superior volen posar-se a treballar de seguida.

La resta volen continuar estudiant, per tenir una feina més qualificada al sector, com Genís Arenas, que fa el grau mitjà en construcció a l'Escola del Treball:

"Una visió més de futur per poder arribar més enllà i escalar a poc a poc, fent un cicle mitjà, un cicle superior i després anant a la universitat."

També és el que vol fer Fanny Cruz, que fa el mateix grau: "La meva meta és arribar a arquitectura. El camí que més em va agradar és aquest: grau mitjà de construcció, grau superior d'edificació i arquitectura a la universitat." 

La Fanny i el Genís a l'Escola Industrial (3Cat)

Arribar a arquitectura és també la intenció de David Ruiz, que estudia grau superior de projectes d'edificació amb perfil de rehabilitació i restauració: "Primer em posaré a treballar per agafar una mica d'experiència laboral i després estudiaré arquitectura." 

I Selena Albert, que estudia el mateix grau, també s'inclina per continuar estudiant: "En un principi, quan acabi m'agradaria fer arquitectura, però, si no arribo a la nota, m'agradaria molt també fer el màster del cicle." 

Quant es cobra?

Entre els alumnes, una inquietud: les condicions laborals i la "precarietat" del sector. "Estàs allà embrutant-te i cobrant poc", destaca un d'ells. 

I la Fanny posa de manifest: "Tots els joves pensem en guanyar diners i si és matar-nos per guanyar molt poc, doncs molts ja no ho volen."

Segons el Conveni de la Construcció, a la província de Barcelona el sou anual d'un peó és de 25.660 euros. És un dels sous més baixos del sector.

El que més cobren són els arquitectes i enginyers, amb un sou anual de 38.884 euros. 

 

Tallers a les empreses?

Des de l'Escola del Treball creuen que la formació s'ha de vincular més al món empresarial. En aquest sentit, el cap del Departament d'Edificació i Obra Civil proposa crear un hub d'empreses que tinguin tallers on anar amb els alumnes.

"Que ens ajudessin a fer aquesta formació més concreta i específica que els estudiants necessiten."

ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut