La contaminació acústica del mar provoca la mort de les balenes
- TEMA:
- Contaminació
Els científics creuen que la balena apareguda a Montgat fa unes setmanes va morir per un xoc amb un vaixell. Asseguren que la contaminació acústica els impedeix detectar els barcos i moltes acaben morint.
Ara, investigadors de la UPC han descobert que el soroll al fons del mar també comporta la mort d'altres espècies i la fi de la vida marina.
Els científics del projecte Rorqual ja fa uns anys que estudien les balenes que passen per la costa. Intenten recopilar el màxim de dades, amb l'ajuda, per exemple, d'un hidròfon, que submergeixen per sentir els sons que emeten. Però no sempre els és possible perquè hi troben tant soroll d'origen humà que no poden captar els de les balenes.
Eduard Degollada és president de l'Associació EDMAKTUB del projecte Rorqual:
"Aquesta és la zona amb més pas d'embarcacions. Els vaixells de càrrega que surten i tornen als ports de Barcelona i Tarragona tendeixen a passar molt a prop de la costa i és la zona que normalment hi ha més balenes."
Les balenes utilitzen el so per localitzar-se i amb la contaminació acústica sovint no detecten les amenaces, com els vaixells. Així que sovint arriben a les costes cadàvers d'exemplars que no tenien problemes de salut i dels quals només s'explica la mort per una col·lisió amb una embarcació.
Una sonda de sons al fons marí
En el laboratori d'aplicacions bioacústiques posen a prova una sonda que s'instal·larà en un punt de l'Àrtic per captar els sons del fons del mar. Com aquesta, en tenen per tot el món i podem sentir en temps real des d'un ordinador sons com els que emeten les balenes. Però també la greu contaminació acústica que pateixen.
Vaixells, maniobres militars, prospeccions per buscar gas o altres recursos... Però els científics han descobert que no només afecta dofins i balenes.
Michel André és director del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la Universitat de Barcelona.
"Sabem que la llum a pocs metres de la superfície no arriba. Hem d'entendre que el so en els oceans és la vida. Hem descobert que hi ha milers d'altres espècies que no tenen òrgan auditiu, però que, exposades a aquestes mateixes font acústiques, presenten traumes acústics i moren."
Alerten que gairebé cap zona, excepte l'Àrtic, està exempta de contaminació acústica i que és necessari aplicar-hi les mesures necessàries, com prohibir el pas d'embarcacions per zones protegides o adequar l'activitat industrial al pas dels cetacis.
- ARXIVAT A:
- Contaminació Medi ambient Ecologia