Vic

La contaminació de Barcelona arriba perillosament a Osona

Vic reclama mesures a Barcelona per frenar la contaminació que li arriba de l'àrea metropolitana en forma d'ozó troposfèric

Núria BacarditActualitzat

El fum i la contaminació pel trànsit de l'àrea metropolitana de Barcelona no es queden només en aquesta zona. L'atmosfera se'ls endú cap a altres comarques, com Osona, on sobretot s'acumula l'ozó, un element que, en excés, pot tenir efectes com tos, asma i fins i tot malalties més greus.

Més de la meitat dels episodis de contaminació per aquest gas, a Catalunya, en l'últim mes, s'han produït a la Plana de Vic. Entre les tres estacions d'observació de la qualitat de l'aire de Vic, Tona i Manlleu, han registrat 14 dies en què s'ha superat el llindar de contaminació considerat adequat, que és de 180 micrograms d'ozó per metre cúbic. El 16 de juny, per exemple, durant 4 hores es va arribar als 223 micrograms.

Miquel Erra, tècnic en medi atmosfèric, explica com de perjudicial és aquesta situació.

"L'ozó és molt oxidant, una vegada i mitja més que l'oxigen, per tant, quan respirem oxida els nostres pulmons."

♦ La contaminació de l'aire arriba al màxim dels últims mesos

El Grup de Defensa del Ter demana que els ajuntaments informin més la població i vol que Barcelona apliqui mesures, no només quan la contaminació de l'aire la pateixen allà. L'Ajuntament de Vic ha aprovat una moció en aquest sentit i ha demanat reunir-se amb el de Barcelona. Rosita Bel, del Grup de Defensa del Ter, reclama que s'apliquin més mesures.

"Si es redueix el trànsit dràsticament, l'ozó també es redueix. Per tant, Barcelona ha de reduir el trànsit cada vegada que nosaltres aquí tinguem un episodi d'ozó i això ha de ser avui."

Pel regidor de Medi Ambient de Vic, Josep Ramon Soldevila, Barcelona és responsable de la contaminació general.

"Han d'entendre que patim un problema de contaminació que no és nostre i que està a les seves mans resoldre'l."

♦ Barcelona començarà a restringir el trànsit per contaminació elevada al desembre

Una contaminació cada cop més vigilada. El projecte europeu Captor està instal·lant mesuradors d'ozó com aquest en domicilis particulars i ho fa, sobretot, en països del Mediterrani. A Catalunya n'han instal·lat 25. Santi Puig de l'estació meteorològica de Calldetenes explica perquè aquests dies l'ozó troposfèric és més alt.

"Com més sol tenim, i aquests dies el tenim molt potent durant moltes hores, més es produeix aquest ozó que cada vegada el tenim més hores."

Quan hi ha aquests episodis es recomana no fer esforços físics a l'aire lliure.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut